השירותים שלנו

השתלות שיניים

השתלות שיניים: כי החיוך הוא כרטיס הביקור שלנו

רוב האנשים משקיעים רבות במראה החיצוני: מתאמנים, שומרים על תזונה נכונה, מתאפרים ורוכשים בגדים. אחד מהתחומים שבא לסייע לנו לשמור על מראה אסתטי הוא רפואת השיניים השיקומית. השתלות שיניים הפכו כבר להליך נפוץ ושגרתי, לכן כדאי גם לכם להכיר את הדרך הנוחה ביותר לחיוך מושלם.

השיניים הן המרכיב הבולט והחשוף ביותר בפינו, אך הן רק חלק קטן ממערכת אנטומית חכמה מאוד.
למעשה, החלק החשוף של השיניים, אותו אנו רואים, מהווה רק כשליש מאורכה של השן, ונקרא "כותרת השן". שורשי השן מקובעים בתוך עצם הלסת, בחלק הנקרא הרכס האלבאולרי. שני השלישים הנותרים של השן אינם נראים לעין, שכן הם מקובעים בעצם תומכת המצופה ברקמת חניכיים, התורמים לקיבוע השן. כל מרכיבי הפה קשורים זה בזה, ופגיעה באחד מהם עשויה לגרום פגיעה במרכיבים נוספים. 

תפקיד החניכיים בהשתלות שיניים

לחניכיים יש שני תפקידים עיקריים: 

  • החניכיים מונעות גישה של המזון שאנחנו אוכלים לבסיס השיניים 
  • הן מהוות חלק ממערכת התמיכה של השיניים בלסת ושומרות על תפקודן התקין. 

פגיעה בחניכיים עלולה לגרום לפגיעה ישירה בעצם התומכת בשן, המתבטאת גם בנסיגת חניכיים, התנדנדות של שיניים ובמקרים חריפים, גם לנשירת שיניים. אם החניכיים פגועות, סיכויי ההצלחה של השתלת השיניים יורדים ובמקרים חריפים גם קיים צורך לשקול השתלת עצם. 

פגיעה בחניכיים נגרמת על ידי שני גורמים עיקריים: מחלות ופגיעה פיזית.
פגיעה פיזית עשויה להיגרם על ידי טיפולי יישור שיניים או על ידי צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, הכולל לחץ רב על החניכיים, או על ידי חבלה או מכה חזקה. מחלות חניכיים נגרמות בדרך כלל על ידי חיידקים המצטברים על גבי השיניים ובין השיניים לחניכיים ויוצרים דלקות שמובילות לנסיגת החניכיים, ולבסוף, לספיגת עצם.
כ-90% מהאוכלוסייה סובלים מדלקות חניכיים בדרגות חומרה קלות שבדרך כלל אינן מורגשות. על מנת למנוע אותן יש לשמור על היגיינת הפה, להקפיד של צחצוח שיניים, להשתמש במי פה ולבקר באופן קבוע אצל רופא השיניים. 

תפקידה של עצם הלסת בהשתלות שיניים

עצם הלסת מהווה מקום אחיזה לשורשי שיניים, ובמקרה של השתלות שיניים – היא מעגנת בתוכה את בורגי השתלים. הצלחת התהליך תלויה ברמה גבוהה מאוד במסת העצם הקיימת בלסת. אם העצם אינה עבה וגבוהה מספיק, תידרש פעולה של בניית עצם לפני השתלת השיניים או במהלכה. במסגרת פעולה זו משתמש הרופא במינרל עצם טבעי מן החי ,שמעודד בניית עצם חדשה בלסת סביב השתל, ובממברנת קולגן טבעי,המשמשת כתחבושת מתכלה, ומאפשרת את תהליך גדילת העצם באופן תקין. 

מדוע חשוב לשקם שיניים חסרות?

שיניים עשויות לנשור ממגוון סיבות: מחלות חניכיים, מחת העששת או בעקבות פגיעה פיזית. בכל מקרה, נשירת שן שמשאירה אחריה חלל, היא מקור לפגיעות נוספות בפה מהסיבות הבאות:

  • שן חסרה עשויה לפגוע ביציבותן של שיניים בריאות סמוכות. כאשר חסרה שן, נוצר מרווח אליו יכולות לנוע השיניים הסמוכות או השיניים הנגדיות, דבר העלול לגרום לשיבושים בלעיסה וכאבים במפרק הלסת. תנועת השיניים והטייתן עשוייה לגרום לקושי בשמירה על ההיגיינה – קושי העלול להביא למחלת חניכיים שיפגעו בשיניים הסמוכות. 
  • כאשר נושרת שן, עצם הלסת שתמכה בשן מתחילה להתפרק. עם הזמן, תהליך הפירוק הולך וגדל עד שהעצם הופכת חלשה וקטנה יותר באופן משמעותי.

חשוב לזכור

אל תזניחו את הטיפול בכלל מרכיבי הפה. הקפידו על שמירת היגיינת הפה, בקרו אצל רופא השיניים והשיננית אחת לחצי שנה והקפידו לטפל מהיר בבעיות כמו נשירת שיניים. כך תמנעו את הידרדרות המצב ופגיעה במרכיבים בריאים נוספים בפה.

השתלת שיניים ממוחשבת

ההתקדמות הטכנולוגית יצרה מהפכה בעולם רפואת השיניים. בגלל האמינות שהושגה בעזרתה בהתאחות העצם, החלו מחקרים קליניים לחִיֵּץ את היישום שלה במטרה ליצור אופטימיזציה של שיקום הפרוטזות תומכות השתל. התפיסה החדשה נוצרה במגמה להציע לפציינטים מהירות גבוהה, דיוק, נוחיות וצפי בטיפולים של שתלים.

בשנת 2002 יצא פרוטוקול של כירורגיה מונחית אשר בה השתלים בשימוש כירורגי הושגו על ידי טוֹמוֹגְרַפְיָה (אבחון רפואי עם תמונת רנטגן של שכבה מסוימת) ממוחשבת בעזרת סופטוור תלת ממדי עם העברה של תוכנת שיקום לתחום הניתוח על ידי הנחיה כירורגית מעובדת, במקרים רבים עם עבודה של שיקום מלא קבוע – ארעי. הטיפול בפרוטזות קבועות על שתלים בטיפול אחד עם פרוטוקול העמסה מהירה וכירורגיה מונחית על ידי מחשב מציגה דרך חילופית ממוחשבת לטיפול בהשתלת שיניים.

טכניקת השתלה ממוחשבת

האבחון נעשה על ידי סריקת תדמית והיא נקודת המפתח של טיפול השתלה בעזרת מחשב, התדמיות הרדיולוגיות בתחילה היו בשימוש של טיפולים כירורגיים בשתלים והם היו דו ממדיים, לא נתנו דיוק ואי אפשר היה לדעת בעזרתם את העובי של מסת העצם. הצילום הפנורמי מאפשר ראייה גלובלית של מבנה הלסת ומקנה לרופא אבחון ראשוני, אך הביצוע של טוֹמוֹגְרַפְיָה ממוחשבת המתייחסת להדמיות הייחודיות של הסופטוור, אשר מאפשר תכנון וירטואלי של התהליך הכירורגי, ומאפשר ראיה של דגם תלת ממדי מוחשי בקנה מידה 1:1 של המבנים האנטומיים והיחס של השתלים עם האנטומיה של הפציינט.

במובן זה ההדמיה הממוחשבת מקנה תמונה אמיתית בצורה והגודל ונותנת לרופא הערכה תלת ממדית על ידי חיתוכים טומוגרפיים. יתרון נוסף של הכירורגיה המונחית מחשב הוא שימוש בהדרכה כירורגית אשר מקלה על ההחדרה המבוקרת של השתלים הדנטליים ומאפשרת תכנון שיהיה מושפע פחות משגיאות אנוש ביחס לטכניקה הקונבנציונאלית. כאשר משווים את הדיוק של הקידוחים על המשטח להנחת השתל, הסטייה הממוצעת יכולה להיות 6.1 מ״מ ומקסימום 7.2 מ״מ בעוד בשיטות של כירורגיה מונחית מחשב הסטייה תהיה 0.5 מ״מ עד למקסימום של 1.2 מ״מ.

חשוב שתדעו

חסרות לכם מספר שיניים בלסת? מעוניינים להחזיר את היכולת לאכול ולחייך ללא כל מגבלה? השתלות שיניים זה הפתרון בשבילכם! חשוב רק שתעברו את ההליך ע״י כירורגים מנוסים ולא אצל רופאי שיניים כלליים, התייעצו עם מומחי החניכיים והכירורגים שלנו ע״י מילוי טופס קצר.

מהי השתלת שיניים ממוחשבת?

השתלת שיניים ממוחשבת מתבססת למעשה על הטכניקה המתקדמת ביותר בכירורגית שיקום הפה. ההופעה האחרונה של טכנולוגית CAD CAM ברפואת השיניים הביאה לסוג של כירורגיה מדויקת ביותר, פחות פולשנית, עם אחיזה טובה יותר ועם עמידות גבוהה. הטכניקה הקלאסית של השתלת שיניים דורשת חיתוך של החניכיים והסרתם מהעצם כדי לאפשר גישה וראות בזמן ההחדרה של השתל בתוך העצם, ולאחר שהשתל הוחדר יש לבצע תפירה של החניכיים.

טכניקה קונבנציונאלית זו גורמת למטופלים אי נוחות לאחר התהליך בגלל שהחתך והפשלת החניכיים יחד עם חשיפת העצם לאוויר יוצרים דלקות באזור הניתוח, כאבים, שטפי דם וסיכון של זיהום. כמו שטכניקות כירורגיות אחרות התקדמו כמו לפרוסקופיה שנמצאת בשימושים רבים בניתוח תוספתן וכיס המרה, הכירורגיה נוטה כל הזמן לבצע פעולות שהן פחות ופחות פולשניות ומקיזות דם, ומשפרת בכך את הצפי הכללי של אחר הניתוח.

במקרה של השתלים, הטוב ביותר היה להניח אותם מבלי לעשות חתכים או תפרים בחניכיים ובצורה שהעצם לא תהיה חשופה לסביבה החיצונית, אך כמובן שיהיה קשה מאוד לבצע ניתוח ללא ראות ואי אפשר יהיה לראות מה עושים. בדיוק לשם כך נוצרו המערכות הממוחשבות אשר מנחות את הניתוח, ואשר מאפשרות לראות מה עושים בעצם ללא צורך להסיר את החניכיים. לשם כך משתמשים בסורק דיגיטלי עם קרינה נמוכה ועם סופטוור או תוכנת מחשב מאוד מתוחכמת.

כיצד מתבצעת השתלת שיניים ממוחשבת?

התהליך מתחיל כאשר עושים סריקה של הלסת העליונה או התחתונה של המטופל. את הנתונים שמשיגים מזינים לתוך מחשב אשר מייצר דגם תלת ממדי של העצם, השיניים, החניכיים ועוד מבנים אנטומיים שקשורים עם הפה. בדגם התלת ממדי אפשר לראות בבירור מלא את הנסיבות האנטומיות, למדוד מרחקים או עוביים, למדוד את הצפיפות של הרקמות וגם לגלות מפגעים שאי אפשר היה לראותם בדרך אחרת.

תכנית העיצוב מאפשרת להניח בצורה וירטואלית שתלים דנטליים באותו מודל תלת ממדי. בצורה זו השתלים יכולים להיות ממוקמים בצורה אידיאלית, והדבר מאפשר גם תיקונים של זוויות, פָּרָלֶלִיזְם (הקבלה) של השתלים, עומק, והתחמקות מתאונות אנטומיות. המודל מורה על הכיוון, הגודל ועל אפיונים מדויקים של השתלים, ובנוסף הוא גם מקנה מידע נוסף של הפה אשר יהיה בשימוש מאוחר יותר וכן על צפיפות העצם. על ידי הסופטוור נעשית תכנית מושלמת של הטיפול כולל תכנית בה אפשר לראות בצורה וירטואלית כיצד ייראו השיניים בפה של המטופל.

בעזרת כל המידע הזה מעבדים סד כירורגי אשר משתמשים בו בזמן הניתוח והוא מאפשר להעביר לפה של המטופל תוכנית עבודה וירטואלית בשלושה ממדים ובצורה כזו אפשר להתחיל בהנחה של השתלים הדנטליים דרך החניכיים בעזרת הסד הכירורגי וללא צורך לעשות חתכים או הפשלת חניכיים. ניתוח השתלות שיניים ממוחשב נעשה תחת הרדמה מלאה ברוב המקרים ומתמשך כשעתיים כאשר המטופל נשאר במרכז הרפואי לפחות יום שלם. במשך 24 שעות מכינים פרוטזה זמנית – קבועה עם מראה אסתטי ותפקוד אופטימאלי.

לאחר ניתוח השתלת שיניים ממוחשבת

במשך הימים הראשונים לאחר השתלת שיניים ממוחשבת תיתכן אי נוחות או נפיחות בפנים אשר תיעלם עם התרופות אותן יורה ליטול הרופא, הנפיחות אמורה להיעלם לאחר יומיים עד שלושה. יתכן גם שטף דם קל וחום גוף אשר גם הוא יחלוף במהרה. במשך 24 השעות הראשונות יש לצרוך תזונה של מוצרי מזון רכים וקרים, לא לשטוף את הפה או לצחצח שיניים ולהשתמש בקומפרסים של קרח על הפנים. לאחר 24 השעות הראשונות, צריך לשטוף את הפה עם מים ומלח למשך 10 ימים, להשתמש בתזונה סבילה וליצור חום יבש על האזור הנפוח. כאשר מתחילים לצחצח שיניים בצורה נורמאלית רצוי להשתמש במשחות איכותיות ולבקש מהרופא שימליץ עליהן

טיפולים כירורגיים מורכבים

אמרו לך שצריך בניית עצם או הרמות סינוס לפני השתלת שיניים?

אנשים רבים סובלים מחוסר שיניים או מתותבות מציקות. בבואם למצוא פתרון, הם פונים לביצוע השתלות שיניים, אך נתקלים בבעיה חדשה אליה לא היו מודעים. עצם הלסת שלהם נספגה, וכעת כבר לא ניתן לבצע להם שתלים בשיטות הרגילות. רופא השיניים שלהם מיידע אותם בכך, וממליץ להם לעבור בניית עצם בשיטות שונות. בין השיטות הללו נפוצות בעיקר בניית עצם באמצעות אבקת עצם או בלוקים של עצם בלסת התחתונה, והרמות סינוס בלסת העליונה. כל השיטות הללו מחייבות פעולה כירורגית נוספת מעבר לביצוע השתלים עצמן, אורכות זמן לא מועט, ועולות עוד כסף.

אם נסכם את לוח הזמנים, נגלה שהדרך הקלאסית עד לקבלת שיניים קבועות בפה תארך כשנה וחצי, ותעבור דרך 3 פרוצדורות כירורגיות (הרמת סינוס, השתלה, חשיפה). אבל קיימת דרך קלה יותר, מהירה יותר, דרך המאפשרת לך לקבל השתלת שיניים ביום אחד!

השתלת שיניים ביום אחד באמצעות שתלי זיגומה

מכיוון שחסרה לנו עצם בלסת העליונה, אנו יכולים להיעזר במקום הקרוב ביותר בו עדיין קיימת עצם: עצם הזיגומה (תמונה 1 למטה). עצם זו, שאנו נוטים להתייחס אליה גם כעצם הלחי, היא חזקה מאד. שתלים מיוחדים שפותחו בדיוק למקרים כאלה, מאפשרים לנו לתת לך שיניים קבועות בלסת העליונה.

תמונה 1 : הדמיה של ארבעה שתלים רגילים מקדימה ושני שתלי זיגומה אחוריים


לצורך הדגמה, נציג לכם מקרה שעשינו לא מזמן. אישה בת 50 שאיבדה  את מרבית שיניה , עברה השתלות והרמות סינוס לפני מס שנים , שהתחילו להיכשל , התוצאה כשהגיעה למרפאתנו הינה איבוד עצם ניכר בכל הלסת העליונה, עם תותבת שלא מצליחה לתפקד אתה

תמונה לפני טיפול:

לאחר שביצענו לה  במרפאה בדיקה וצילומים, כולל צילומי סיטי , הדמייה תלת מימד ותכנון ממוחשב סוכם כי נבצע שתלי זיגומה. בשיטה חדשנית זו חסכנו לו הרבה זמן וכסף. בגלל החרדה, הוחלט לבצע לו טיפול שיניים תחת טשטוש או הרדמה מלאה בנוכחות רופא מרדים. 

תכנון תלת מימד- תמונה 

תמונה 


המטופלת  באותו יום של הטיפול, ללא כאב, וללא נפיחות

הרמת סינוס פתוחה/סגורה

באזורים האחוריים של הלסת העליונה, משני צידי האף, ישנו חלל המכונה סינוס.

לאחר עקירות שיניים גובה העצם מתקצר, ולעיתים מתקצר בצורה כזו שלא מאפשר התקנת שתלים באזורים אלו ללא תוספת עצם לחלל הסינוס.

הפרוצדורה של הוספת העצם לעיבוי חלל הסינוס מכונה הרמת סינוס.

שני סוגי הרמת סינוס – הרמה פתוחה והרמה סגורה

לאחר בחינה מדוקדקת של חלל הפה וביצוע CT של האזור, יוכל המומחה לחניכיים לדעת באיזו משתי האפשרויות לבחור. הרמת סינוס סגורה, המתאימה לרוב המקרים, כאשר דרושה תוספת עצם קטנה. או הרמת סינוס פתוחה, במידה והעצם המצויה מועטה במיוחד ויש צורך בתוספת עצם משמעותית.

מהי הרמת סינוס פתוחה?

בהרמת סינוס פתוחה, יוצרים מעין פתח דרך עצם הלסת בצד החיצוני של הסינוס ומפרידים בעדינות רבה את רירית הסינוס על מנת לשתול עצם מתחתיה. בחלוף כ- 9 חודשים, פרק זמן המשתנה במקצת ממטופל אחד למשנהו, העצם שהושתלה תיקלט היטב, וניתן יהיה לבצע את ההשתלה הדנטאלית. לעיתים ניתן לבצע את ההשתלות הדנטליות בשילוב עם הרמת הסינוס הפתוחה.

מהי הרמת סינוס סגורה?

לעומת זאת, בעת ביצוע הרמת סינוס סגורה, הפתח שיוצר הפריודונט קטן יותר ונעשה בחלקו העליון של עצם הלסת. היתרון הוא בכך שההליך מהיר ופשוט יותר, ותמיד מתבצע בשילוב עם השתל הדנטלי. אך יש גם חיסרון, בשעה שבהרמת סינוס פתוחה ניתן לראות היטב את האזור המטופל, בהרמת סינוס סגורה, בשל גודלו המצומצם של הפתח, לא ניתן להבחין בבירור בשטח הלסת שמעבר לאזור הנקודתי.

השתלת עצם: מתי מבצעים ומה הסיכונים?

החדרת שתלים דנטליים מחייבת הימצאות של עצם ברמה מספקת בלסת, אך זאת לעתים קרובות חסרה בשל סיבות שונות. איך משקמים את העצם בפה, מה מסכן את היקלטות השתל ומה הן תופעות הלוואי? 

צריכים שתלים אבל אין מספיק עצם בלסת? כאשר יש צורך בהחדרת שתלים לצורך שיקום קבוע של השיניים אך לא ניתן לעשות זאת בשל חוסר עצם, יש לשקם תחילה את התשתית – את העצם – ולתוכה להחדיר את השתלים

מדוע נפגעת מלכתחילה תשתית העצם בפה? במרבית המקרים, אובדן שיניים גורם לאובדן יחסי גם של העצם התומכת בשיניים. עצם זו נספגת בשל תהליכים זיהומיים כמו מחלות חניכיים, חוסר מולד של שיניים, קרבת רכס העצם לסינוס שמעל שורשי השיניים בלסת העליונה, ניתוח להסרת גידול, ריפוי נזקים בעקבות טראומה כמו תאונות דרכים ועוד. העצם עלולה להיספג גם בשל תהליכים ביולוגיים הקשורים לנטייה משפחתית. 

את ההשתלה ניתן לבצע בכל גיל. אמנם אצל צעירים יכולת בניית העצם טובה יותר, אך אין מניעה מהשתלה במבוגרים. גם אצלם נרשמת הצלחה בהשתלת עצם, אם כי תהליך הקליטה ארוך יותר.

מהי השתלת עצם?

השתלת עצם באה, כאמור, להוסיף עצם בלסתות. במקרים מסוימים יש לבצע את השתלת העצם טרם החדרת השתלים, ובאחרים ניתן לשלב את החדרת השתלים בו-זמנית.

קיימות מספר שיטות להשתלת עצם, המבוססות על סוג החומר להשתלה ומיקומו בפה. מקור העצם יכול להיות מתוך חלל הפה (מחלקן האחורי של הלסתות), מאזורים אחרים בגוף המטופל או בעצם המופקת ממקור חיצוני מן החי – אפשרות שרוב הרופאים עושים בה שימוש.

חומר העצם המושתלת מופיע בדרך כלל כגרגירים קטנים או כגוש. כמעט כל השתלת עצם מחייבת כיסוי בממברנה מיוחדת העשויה קולגן, שמטרתה לשמור על העצם המושתלת.

אובדן העצם יכול להיות אנכי, בהיעדר גובה עצם מספק, או אופקי בהיעדר רוחב מספק. במקרים מסוימים חסרה עצם בכל הממדים. אבחון נכון של חוסר העצם מחייב צילומי רנטגן מסוגים שונים: במקרים פשוטים מאוד ניתן להסתפק בצילום במרפאה בשילוב בדיקה קלינית, אך לרוב נדרשת סריקת CT שבעזרתה ניתן לתכנן את ההשתלה.

כיצד מבוצע הניתוח?

הניתוח, מתבצע במרפאה שבה נמצא כל הציוד הנדרש לניתוח וכן תנאי סטריליזציה הולמים. כיוון שמדובר בהחדרת גוף זר לעצם בפה, יש צורך בקיום הניתוח במקום סטרילי ונקי, כדי להקטין ככל האפשר את הסיכון לזיהום.

בחלק מהמקרים נהוג לתת למטופל לפני הניתוח תרופות אנטיביוטיות ונוגדי כאב. בחלק מהמטופלים נעשית השתלת העצם בהרדמה מקומית, ובמקרים מורכבים יש לבצע הניתוח בהרדמה כללית או בסדציה (טשטוש).

התהליך הכירורגי כולל חשיפת העצם של הלסת, השתלת עצם נוספת ותפירת אזור הניתוח. בחלק מהמקרים, במיוחד במטופלים המרכיבים תותבות נשלפות, לא ניתן להחזיר מיד את התותבת  ויש להמתין עד ריפוי מלא וירידה של הנפיחות ושל הבצקת

כמה זמן לוקח להחלים?

תקופת ההחלמה הראשונה נמשכת כשבועיים. לאחר ההשתלה יש להמתין ששה- תשעה  חודשים עד בניית העצם מחדש, תלוי בסוג העצם המושתלת ובמיקומה בפה. זמן ההמתנה מתקצר לארבעה-שישה חודשים כשנעשה שימוש בעצם מגוף המטופל.

התקופה שבה נבנית העצם ומוחלפת בעצם ביולוגית בוגרת אינה קצרה, כיוון שמדובר בתהליך ביולוגי אשר לא לרופא ולא למטופל יש שליטה עליו.

האם השתלת העצם יכולה להתבצע בשילוב החדרת שתלים?

התנאי ההכרחי לשילוב השתלים כבר באותו ניתוח הוא יכולת לייצב את השתל בחלק העצם הקיים ולמנוע ניידות. איכות העצם וזמינותה קובעים את האפשרות לשתלים ולהשתלת עצם בו-זמנית.

מהם הסיכונים והסיכויים בניתוח?

השתלת עצם מבוצעת על ידי מומחה בכירורגיה פה ולסת, משום שהיא מחייבת מיומנויות קליניות מיוחדות ורמת ביצוע גבוהה, כישורים הנרכשים במשך חמש שנות התמחות. כאשר הדבר מבוצע כך, שיעור ההצלחה גבוה.

במקרים בודדים, העצם המושתלת אינה נקלטת ומטרות הניתוח לא מושגות במלואן: זיהומים, לחץ חיצוני על העצם המושתלת, חשיפה של העצם ותזוזה מהווים סיכון להיקלטותה. בחלק מהמקרים לא ניתן להשיג את הכמות הדרושה להחדרת שתלים, לכן יהיה צורך להוסיף שכבת עצם נוספת. גם מחלות כרוניות לא מאוזנות, כמו סוכרת, מקטינות את אחוזי ההצלחה

בהשתלת עצם יש להקפיד על פרוטוקול טיפולי מסודר, ולהתאים את סוג העצם המושתלת לצרכים ולנתונים הקליניים.

אילו תופעות לוואי יש לניתוח?

נפיחות מקומית חולפת כעבור חמישה-עשרה ימים. לעתים יופיעו גם שטפי דם על פני העור סמוך לאזור הניתוח, החולפים כעבור כשבועיים.

ירידה בתחושה או הרדמה מקומית שאינה מתפוגגת מחייבים פנייה מיידית לרופא.

האם נטילת תרופות מונעת אפשרות לנתח?

מרבית התרופות אינן מהוות התוויית נגד מוחלטת לניתוח השתלת עצם או להחדרת שתלים.

עם זאת, תרופות נוגדות קרישה מסוגים מסוימים מחייבות היוועצות עם רופא המשפחה, ובחינה של הקטנת המינון או הפסקה זמנית כדי לבצע את הניתוח ללא סיבוכים ותוך שמירה על בריאות המטופל. כמו כן, מטופל החולה בסוכרת לא מאוזנת מסכן את הצלחת הניתוח, לכן יש להפנותו לטיפול מתאים מראש.

תרופות ממשפחת הביפוספונטים, כמו פוסלאן או אקטונל, המשמשות מטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס, מהוות סיכון לכישלון הניתוח ולסיבוך קשה של נמק עצם הלסת. סטטיסטית התופעה נדירה, אך יש ליידע את המנתח על כך טרם הטיפול.

השתלת עצם – עשה ואל תעשה

  1. לפני הניתוח יש לפנות לטיפול שיניים לצורך סילוק מוקדי זיהום ועששת, ולשיננית לשם ניקוי אבנית וקבלת הדרכה על היגיינת הפה.
  2. יש להקפיד לקיים את הוראות המנתח וליטול התרופות הניתנות בדיוק על פי ההוראות.
  3. עישון מעכב משמעותית תהליכי ריפוי ומעלה את הסיכון לסיבוכים..
  4. יש להימנע מאוכל חם או קשה ביממה שאחרי הניתוח.
  5. יש להימנע מספורט ומהתכופפות בשבוע שלאחר הניתוח.
  6. רצוי להימנע מטיסה בשבועיים שלאחר הניתוח.
  7. יש להקפיד על היגיינת הפה ולשלב שטיפות הפה במי מלח פושרים וחומרי חיטוי, כדי להקטין את הסיכון לזיהומים.
  8. כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח יש להגיע לביקורת אצל הרופא. 
  9. אצל מטופלים המרכיבים תותבות נשלפות זמניות, שלמות או חלקיות, יש למנוע לחץ של התותבות כדי לאפשר את היקלטות העצם.

שימוש בPRF לריפוי מהיר ויעיל יותר לאחר טיפול כירורגי/ השתלת שיניים 

כל טיפול שיניים שבו מפרידים את החניכיים מהעצם (יצירת מתלה) כרוך בתקופת החלמה ממושכת, המאופיינת גם  בכאבים הכוונה היא, בין היתר, לטיפולי השתלות שיניים עם או בלי הרמת סינוס. 
כמובן, השאיפה של רופאי השיניים ושל המטופלים, היא לעשות כל שניתן, כדי לקצר את משך ההחלמה: לחסוך מהחולה כאבים מיותרים – ולהתקדם בשלבי הטיפול בזריזות. 

PRF – מה זה בעצם?

PRF – ראשי תיבות של Platelet-Rich Fibrin (בתרגום חופשי: פיברין עשיר בטסיות דם). 

הפיברין וטסיות הדם הם מרכיבים של הדם – המשחקים תפקיד חשוב בתהליכי הריפוי של פצעים וביצירה של קרישי דם. טסיות הדם, הנקראות גם תרומבוציטים, מצטברות בכל מקום שבו התרחשה פגיעה בכלי דם, על מנת ליצור מעין "פקק", שיעצור את דליפת הדם. במקביל, טסיות הדם משחררות חומרים כימיים שונים; ובהם פקטורי גדילה, שתפקידם להחיש את ריפוי הפצע. 

/ההיגיון העומד מאחורי השימוש בצנטריפוגה , שעל ידי הגברת הנוכחות והריכוז  של טסיות הדם ברקמה המטופלת, ניתן יהיה להעלות את הריפוי שלה – ולשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

כיצד מייצרים PRF?

תהליך הייצור של PRF מחייב אותנו לעשות שימוש במכשיר צנטריפוגה, שבאמצעותו מפרידים את הדם לפאזות השונות שלו. בשלב הראשון, נלקחות מהמטופל במרפאת השיניים מספר מבחנות דם (כמות קטנה משמעותית מהכמות שנלקחת בתרומת דם), המועברות באופן מידי למכשיר הצנטריפוגה. 

תוך 8 דקות  בלבד, מפריד מכשיר הצנטריפוגה את הטסיות – משאר הרכיבים של הדם – ומתקבלת מנה מרוכזת של טסיות דם, המכילה בין שניים לשלושה מיליון טסיות. 

כעת ניתן למצק את גוש הפיברין בעל המרקם הג'לטיני, שבו נמצאות הטסיות; כלומר, להפחית את ריכוז הנוזלים שבו – ולקבל מעין ממברנה: קרום שקוף ודקיק, שיוצר כולו מחומרים שנלקחו מהמטופל עצמו. 

מומלץ השימוש ב-PRF בכל ניתוח, שבו מפרידים את הרקמה הרכה מהעצם. 

בנוסף, ניתן לדלג על שלב הייבוש – ולהשתמש בגוש הפיברין ולערבבו עם אבקת העצם (טבעית או סינתטית),כדי ליצור מעין גוש סמיך  שמהווה החידוש האחרון

STICKY BONE. 

יש תופעות לוואי כלשהן ? 

PRF אין תופעות לוואי  

PRF מבוסס על חומרים שנלקחו מהמטופל עצמו – ולכן מערכת החיסון לא תגיב בתקיפה, לנוכחות של החומר

אילו סיבוכים ניתן למנוע באמצעות PRF?

אחת הבעיות, בטיפולים שבהם מבוצעת השתלת עצם, נוגעת לשוני בקצב הריפוי של הרקמות השונות, המעורבות בטיפול. הכוונה היא בעיקר לכך שרקמות רכות נוטות להתרבות במהירות הרבה יותר גבוהה מרקמת העצם. 

לכן, כאשר מבצעים חתך בחניכיים – ומשתילים אבקת עצם סינתטית או טבעית שצריכה להיקלט, קיימת סכנה שרקמת האפיתל תפלוש לרקמת העצם החדשה – ותפגע בתהליך הקליטה התקין שלה. על ידי שימוש בממברנת PRF, ניתן להפריד בין רקמת העצם לרקמה הרכה – וכך למנוע הפרעה לתהליך הקליטה של העצם החדשה. 

כמו כן, ידוע כיום שעל ידי שימוש ב-PRF בטיפולי השתלות שיניים, ניתן לוודא שנקבל רקמה יציבה של חניכיים מקורנות, הצמודות לצוואר השתל. החניכיים המקורנות מהוות גורם מגן מפני מחלה הנקראת פריאימפלנטיטיס ("דלקת סב השתל" – מחלה סובבת שתלים דנטליים), העלולה להוביל לכישלון ההשתלה.

האם השימוש ב-PRF מייקר את הטיפול?

באופן עקרוני, לא כל רופא שיניים בימינו מחזיק את הציוד היקר הדרוש להפקת PRF; ובנוסף, כמובן, כדי ליישם את השיטה – יש לעבור הכשרה.. יחד עם זאת, השימוש ב-PRF מקל לא רק על המטופל – אלא גם על הרופא, היות שהוא הופך את כל הטיפול ליעיל יותר, מהיר יותר ובטיחותי יותר. אי לכך, גם במקרים שבהם הטיפול יהיה מעט יקר יותר, הרי שהעלות הנוספת תהיה שולית ביותר. 

לסיכום: באמצעות שימוש ב-PRF, ניתן להאיץ החלמה של רקמות לאחר טיפולי שיניים, לזרז קליטה של עצם טבעית או סינתטית ולמנוע מגוון סיבוכים, בטווח הקצר והארוך כאחד. לאור זאת, אם אתם נמצאים לפני עקירה של מספר שיניים, מועמדים להשתלת שיניים, הרמת סינוס או השתלת עצם – תנו עדיפות לרופא שיניים המשתמש ב-PRF באופן קבוע במסגרת הטיפולים. 

טיפולי שיניים במתרפאים המטופלים בנוגדי קרישה

המלצות לטיפול שיניים במטופל הנוטל תרופות מונעות קרישה

ברפואת שיניים קיימות מס' פעולות אשר עלולות לגרום לדמם. במרבית המקרים, פעולות אלו ניתנות לביצוע תוך גרימת סיכון מזערי למתרפא. אולם, ישנם מצבים בהם קיים סיכון משמעותי לדימום כך שפעולות דנטאליות מזעריות המבוצעות בחלל הפה עלולות להציב את המתרפא בפני סכנה.

מצבים אלה כוללים מתרפאים הסובלים מבעיות קרישה עקב מחלות גנטיות או נרכשות הפוגעות באחד מהשלבים בשרשרת מנגנון הקרישה וכן מתרפאים הסובלים מפגיעה בתפקוד או בכמות טסיות הדם.  יחד עם זאת, מרבית הפרעות הקרישה הינן הפרעות הנגרמות עקב נטילת תרופות למניעת קרישה הפוגעות בתפקוד טסיות הדם או במנגנון הקרישה. תרופות נוגדות קרישה הפכו בשנים האחרונות לשכיחות ביותר. בסקירה זו נתרכז באוכלוסיית הסובלים מהפרעת דמם הנגרמות מנטילת תרופות נוגדות קרישה. התרופות השכיחות למניעת קרישה בהן משתמשים כיום כוללות:

ווארפרין (קומדין)

ניתנת לחולים בקבוצת סיכון לאירוע של קריש או תסחיף דם הגורם לחסימת עורק או וריד.  משווק בישראל תחת השם קומדין.

אספירין

האספירין הוא אב הטיפוס של משפחת מדכאי ה דלקת שאינם סטרואידיםNonsteroidal anti-inflammatory Drugs     

פעילותו הרפואית העיקרית היא בשיכוך כאבים, אך הוא יעיל גם בהורדת חום הגוף ועיכוב הצמדת טסיות הדם והוא משמש כתרופה נוגדת קרישה נפוצה ביותר.

התרופה  ניתנת גם לחולים שעברו ניתוח מעקפים או פתיחת עורקים חסומים באמצעות בלון; חסימה חוזרת של העורקים שנפתחו היא בעיה שכיחה לאחר פרוצדורות אלו ואספירין מקטין את הסיכוי לכך. 

בישראל הוא משווק תחת השמות טבעפירין, מיקרופירין, קרדיופירין וקרטיה אך נמצא גם כחומר פעיל בתרופות פרקודן, רוקל ואקמול פוקוס.

קלופידוגרל (פלביקס)

פלביקס הינה התרופה הנלקחת מדי יום על מנת להפחית את הסיכון ללקות בשבץ או באוטם שריר הלב. התרופה מומלצת לחולים שסבלו לאחרונה משבץ או מאוטם שריר הלב ולאלה עם בעיות זרימת דם בכלי הדם הפריפריים. 

בדיקות דם

קיימות מספר בדיקות דם המאפשרות ניטור של תפקודי קרישה. כל בדיקה מתייחסת למנגנון קרישה אחר וחשוב לדעת לשייך את הבדיקה הנדרשת למנגנון המבוקש ולתרופה ממנה היא מושפעת

התייחסות לחולים הנוטלים נוגדי קרישה בזמן

פעולה דנטאלית כירורגית: 

בבואנו לבצע פעולה העלולה לגרום לדימום בחלל הפה )כולל אפילו

ניקוי שיניים עמוק/ הקצעת שורשים( חשוב לייחס חשיבות לנושא הטיפול בנוגדי קרישה. והסכנה לדימום שאינו ניתן לעצירה. חשוב לזכור  כי הטיפולים נוגדי הקרישה ניתנים על מנת למנוע מצבים מסכני חיים וכי הפסקה או שינוי בלתי מבוקר בתרופות אלו עלולים לסכן את חיי המתרפא! מאידך, ביצוע טיפול במתרפא עם  תפקודי קרישה ירודים עלול להוביל לדמום קשה שאינו ניתן לשליטה. חשוב להתייעץ עם המומחים הרלוונטיים לפני ביצוע הטיפול ובמקרה הצורך אף להפנות את המתרפא לצורך ביצוע הפעולה בבית- חולים או אצל רופא שיניים מומחה.

ווארפרין (קומדין)

ערכי ה- INR של המתרפא ב 72- השעות לפני הפרוצדורה יקבעו האם ניתן להמשיך בנטילת התרופה בסמוך לפרוצדורה. 

אספירין

במרבית המקרים אין כלל צורך להפסיק נטילת אספירין. במתרפאים הנוטלים מינונים מקובלים של אספירין ) 325-75 מ"ג( זמן הדימום נותר לרוב בטווח הנורמה ואינו עולה על 20 דקות והפסקת הטיפול עלולה לסכן את המתרפא.

יש לזכור שמאחר ואספירין פועל ישירות על טסיות הדם, הפסקת נטילתו תהיה יעילה רק  אם תתבצע כ 10- ימים לפני )זמן מחצית החיים של טסית הדם(. שוב, חשוב לוודא כי עומדים לרשותנו האמצעים המתאימים לעצירת דימום.

במקרים של ספק או כאשר אין ברשותנו את האמצעים או הידע לעצירת דימום – מומלץ  להפנות למומחה.

קלופידוגרל (פלביקס)

מומלץ להפסיק את התרופה למשך 10-5 ימים לפני פרוצדורה כירורגית אלקטיבית ברקמות עמוקות. הפסקת התרופה תתבצע אך ורק בשיתוף פעולה עם הקרדיולוג או רופא  המשפחה!

סיכום

אנמנזה נכונה ומקיפה הנלקחת מהמתרפא תוך התייחסות למצבו הסיסטמי, התרופות אותן הוא נוטל ומינונן הינה צעד ראשון והכרחי בתכנון כל תוכנית טיפול. על הרופא, תוך ניתוח המקרה,  לענות לעצמו על מס' שאלות:

– האם המתרפא, לאור מצבו הסיסטמי, מתאים לעבוראת הפעולה?

– האם מיומנות הרופא תאפשר לו להתמודד עם סיטואציה של דמם בלתי נשלט במרפאה? האם המרפאה ערוכה מבחינת ציוד לעצירת דמם שכזה )תפרים מתאימים, חומרים מייצבי קריש דם, הקסקפרון וכד'(?יש להתייעץ עם הקרדיולוג, רופא המשפחה או ההמטולוג במידה והרופא מעוניין להחליף או להפסיק את התרופות לפני הפעולה הדנטאלית.

בכל מקרה של ספק – עדיף תמיד יעוץ של מומחה על מנת למנוע סיבוכים.

שיקום הפה

שיקום פה ולסת

כאשר בעיות שיניים חמורות דורשות שיקום פה ולסת, רופא השיניים יוכל להציע תכנית טיפול שיקומית אשר תטפל במקביל בבריאות, בתפקוד ובמראה השיניים והחניכיים. רפואת השיניים השיקומית עושה אבחנה בין תהליך שיקומי של שיניים שבורות או שאבדו, ובין מצב העצם או הרקמות. התהליכים והסוגים השונים של רפואת השיניים כוללים שיקום מלא של הפה, שיקום בעזרת טיפול TMJ, הרכבה של גשר מלא ויישום של כתרים דנטאליים, או סתימות מחומר מטאלי או זהב.

רופא שיניים כללי יכול לבצע את רוב התהליכים הללו אולם רצוי להתייעץ עם מומחה לשיקום פה ולסת לפני  קביעת אופי הטיפול בהתאם להדמיה של הטיפול השיקומי.

מהו שיקום פה ולסת מלא?

שיקום פה ולסת מלא הוא תהליך דנטאלי אשר כרוך בבניית כל השיניים בשתי הלסתות, התחתונה והעליונה באותו הזמן. טיפולים בשיקום פה ולסת כוללים מספר תהליכים כמו כתרי שיניים, גשרים, וונירים דנטאליים ועוד. יהיו גם מקרים מסוימים בהם יהיה צורך לעבוד יחד עם אורטודנט או פריודונט (מומחה לטיפולי חניכיים). ישנם ליקויים רבים ונזקים שונים המחייבים שיקום פה ולסת מלא. שיניים עלולות לעיתים קרובות לנשור כתוצאה מריקבון או נזק, ובאותה מידה השיניים עלולות להישחק עד למצב שבו הן ישפיעו על סגר הפה מה שעלול להוביל לשיקום כללי של הפה.

שיקום פה מלא מכונה גם שיקום שיניים של המאה ה- 21, ומאפשר לכל אחד ליהנות מעבודות השיקום החדשניות להקניית מנשך וסגר תקין לצד חיוך יפה. בין סוגי הטיפולים הנפוצים בביצוע שיקום פה כללי ניתן למצוא: התקנת כתרים לשיניים, החלפת שיניים סדוקות, חסרות או כאלה שנעקרו בשתלי שיניים, תיקון ליקויי סגר ע״י טיפולים אורטודונטיים באמצעותם מבצעים יישור שיניים ושיקום מבנה הפנים ורענונם.

שימו לב

זקוקים להליך מורכב בשל מחלת חניכיים קשה או אובדן מלא של שיניים? חשוב שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט או מומחה פה ולסת ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם כירורגים מנוסים ומומחים לחניכיים ע״י השארת פרטיכם באתר.

תהליכים בשיקום פה ולסת

שיקום הפה מאפשר בנייה של כל השיניים בפה ולעיתים ללא הצורך בעקירת כל השיניים כפי שזה נעשה כאשר מרכיבים שיניים תותבות. ישנם מטופלים עם שיניים צהובות שהלבנה לא תעזור להם וגם כאלו הסובלים מאי התאמה בין השיניים עקב עקירות או פגם מולד, שיקום פה ולסת כללי, מאפשר להם תוך מספר טיפולים לקבל פה מלא ואחיד, כאשר הם יוצאים עם שיניים או כתרים זמניים במשך תקופה קצרה יחסית. בהנחה ותוכנית הטיפול מחייבת שתלים דנטליים, המטופלים יוצאים עם שיניים זמניות עד אשר השתלים ישתקמו היטב ויתאחו עם העצם ויאפשרו את הרכבת הכתר הקבוע. לפני שמתחילים בטיפול תתבצע בדיקה כללית של הפה כדי לבחור את אפשרויות הטיפול ולהעריך את חומרת הנזק.

המצב של השיניים הטבעיות, ישפיע במידה רבה על סוג השיקום אשר יכלול גשר בשיניים, כתרים וסתימות. הרופא ייתן תשומת לב מיוחדת לחניכיים ויתכן ויווצר הצורך גם בטיפולי שורש כדי למנוע בעיות חניכיים. לפי חומרת מצב הנזק שבשיניים יתכן ויהיה צורך להשתיל עצם או חניכיים כדי לספק נפח לחניכיים ולעצמות הלסתות אשר יתמכו בשתלים. ייבחן גם סגר הפה בגלל החיוניות שלו לבריאות הפה ולשיקום אשר יהיה מושפע מהמנשך.

בשלב הייעוץ יבוצעו צילומי רנטגן, צילומים פאנורמיים, צילום סיטי לבחינת מצב העצם ותלקח תבנית ומדגם של הפה על ידי מֶרֶק דנטאלי. טיפולים רבים מבוצעים במסגרת של שיקום פה ולסת ומסלולם יהיה תלוי בחומרת הנזק. רוב שיקומי הפה נעשים לא בטיפול אחד אלא במספר טיפולים ואם הנזק הוא רב ייקח מספר חודשים כדי להשלים את הטיפול. הטיפולים בשיקום פה ולסת כוללים טיפול חניכיים והיקפי החניכיים, הורדת המבנה של השיניים הטבעיות, שיקום זמני או קבוע, התקנת שתלי שיניים והשתלת עצם או רקמות.

לאחר שיקום פה ולסתות

המטופל ירגיש את השיניים כואבות מעט ורגישות לחום ולקור למשך מספר ימים מיד לאחר התהליך. ישנן תרופות לשיכוך כאבים בהישג יד וללא מרשם למרות שרצוי לבקש שהרופא ירשום את המוצרים או התרופות אשר יהיו חזקים יותר או מועילים יותר. יש לבדוק ביחד עם הרופא שלא קיימים סימפטומים חריגים כמו שינויי טמפרטורה ורגישות בין קור או חום. רוב המטופלים מתאוששים במהרה וחוזרים לאכול באופן רגיל מספר ימים לאחר התהליך.

שיקום פה ולסת – סיבוכים אפשריים

בניתוח לשיקום של פה ולסת או בטיפולי שיניים שיקומיים אחרים ישנם סיכונים וסיבוכים כמו בכל הליך בהם דימום, נפיחות, כאבים, רגישות לחום או לקור, סכנה לפגיעה בשגגה בעצב הלסת הגורמת לכך שהמטופל יישאר עם כאבים וחוסר תחושה בשפתיים, בסנטר או בלשון למשך מספר חודשים או במקרים אחרים לצמיתות. תופעה נוספת היא תחושה לא נעימה של הכתרים בפה, כדי להילחם בתופעות לוואי כאלו, יש לצחצח את השיניים עם משחת שיניים המיועדת לרגישויות, ובמידה והשיניים כואבות כאשר נוגסים, יש לסור לרופא השיניים כדי שיווסת את גובה הכתר.

הרופאים משתמשים בדבק מיוחד כדי לשים את הכתר במקומו, אך הדבק עלול להתרופף ולאבד את השפעתו מתחת לכתר. כתר משוחרר מאפשר לבקטריה להצטבר על השן או על חלק מהשן שנותרה ולגרום לריקבון ולחורים. לאחר שיקום פה ולסת, בקטריות עלולות להשפיע על החניכיים מסביב לשתלים ולגרום למחלת חניכיים הנקראת Peri-implantitis שהיא תהליך דלקתי הרסני המשפיע על הרקמות הרכות והקשות מסביב לשתל, אם לא יתבצע טיפול בזיהום החניכיים זה עלול לגרום לאיבוד עצם ולהחלשת השתל.

שתלים דנטליים עלולים להישבר במיוחד עם המנשך אינו ליניארי, בנוסף, באם ישנו איבוד עצם בלסת, השתלים עלולים להתרופף, להישבר או להיסדק. לעיתים רחוקות, אנשים עם כתרים או שתלים אשר מכילים מתכת עשויים לחוות תגובות אלרגיות שנובעות מבעיות במערכת החיסונית וסינדרום עייפות כרונית בשתלי השיניים.

מה היא רפואת השיניים הדיגיטלית ומה היה עד היום?

עם ההתקדמות הטכנולוגית הרבה בעשור האחרון ברפואת השיניים, והשאיפה של הרופאים להעניק למטופלים טיפול מינימליסטי, מדוייק ואסתטי ככל הניתן, התפתחו שיטות חדשות לתכנון ובניית השיקום. 
בשיטה הקיימת של ביצוע עבודות שיקומיות כגון כתרים מלאים או חלקיים על שיניים או שתלים, רופא השיניים, היה נוטל מטבעים בפיו של המטופל באמצעות חומרים פלסטיים (בדרך כלל על בסיס סיליקון), שולח את המטבעים למעבדה ומקבל מודל גבס של פיו של המטופל. 
על גבי מודל הגבס, הטכנאי במעבדה היה מתכנן ובונה את השיקום עם מעורבות כזאת או אחרת של הרופא המטפל. המודל היה מלווה את המטופל ואת רופא השיניים במהלך הטיפול השיקומי, עליו היו נבנים שלבים שונים של העבודה השיקומית, בעוד שהמטופל היה מגיע של שבוע עד שבועיים, למדידות של העבודה לצורך וידוא הדיוק ונסיון להמנע מסטיות ואי דיוקים. 
השיטה הזאת עבדה ועובדת יפה מאוד ברוב מרפאות השיניים בעולם. 
השיטה אינה חפה מבעיות, שכן לחומרי המטבע, לגבס ולחומרי השחזור עצמם (מתכת, זרקוניה או חרסינה) ישנה נטיה לשנות את נפחם וכך סיכון לגרימת אי דיוקים בביצוע העבודה. 
בעיה נוספת היא שבדרך כלל הטכנאי אינו רואה את פה המטופל וכל נסיון של הרופא להסביר לטכנאי את מבוקשו עלול להיות חסר שכן כידוע נאמר "תמונה אחת שווה אלף מילים". 
עבור המטופל, הקשיים העיקריים הם שלב נטילת המידות אשר באנשים עם רפלקס הקאה מפותח עלול להיות קשה מאוד, ואחריו שלבי המדידות השונות המצריכות הגעה חוזרת ונשנית אל המרפאה.

המהפכה ומשמעותה

עם ההתפתחות הטכנולוגית, יצאו מספר חברות ובראשן חברת SIRONA הגרמנית עם טכנולוגיה של סריקה וחריטה המרפאתית. 
מערכות אלה מאפשרות היום ביצוע מטבע דיגיטלי של השן המושחזת, באמצעות סורק תלת מימדי, עיצוב הכתר על ידי הרופא באמצעות מחשב, ושליחת הקובץ באופן מיידי אל המחרטה הסמוכה (במרפאה) ליצירת כתר סופי. 
היתרונות של המערכת הם רבים, בזכות הימנעות משימוש בחומרי מטבע וגבס, וכך הימנעות מאי דיוקים שעלולים להיווצר בתהליך. הרופא יודע איך הוא רוצה שהשחזור יראה והוא מסוגל לבצע תכנון מדוייק של השחזור לפי ראות עיניו, ללא מעורבות צד שלישי. 
בזכות העובדה שהשיקום מוכן במקום (ברוב המקרים), לא נזקק המטופל לכתר זמני, שכידוע לרוב האסתטיקה והנוחות שלו לקויים. 
לדוגמה בתמונות לעיל, ניתן לראות מטופל שהגיע עם אבדן רב של חומר שן בעקבות עששת, שלאחר דיון באופציות הטיפוליות הוחלט לבצע שיקום של השן באמצעות כתר חלקי. בתמונות ניתן לראות את השן במצבה ההתחלתי, שלבי הסריקה והעיצוב, הטענת בלוק החרסינה בתוך המחרטה, והתוצאה הסופית (ללא התאמות, כי פשוט לא נדרשו כאלה). 
המטופל קיבל שיקום נוח, יציב, איכותי ואסתטי. 
האם הכתרים שעשיתם עד כה לא מספיק טובים אתם בטח שואלים את עצמכם? 
ממש לא. כתרים שנעשות כראוי בשיטה הישנה יכולים לשמש אתכם שנים, ואין סיבה להחליפם כל עוד הם תקינים ומשרתים אתכם כהלכה. הטכנולוגיה רק עוזרת לנו לתת לכם טיפול טוב יותר, נוח יותר ואסתטי יותר ממה שהיה עד כה.
אז אתם מוזמנים להתקדם אל העתיד אל רפואת השיניים הדיגיטלית

השימוש בסורק אינטראאורלי במרפאת שיניים

  1.  מדוע ועל מה כולם מדברים בנושא השימוש בסורק אינטראורלי?
    "מהירות ודיוק". זה לוקח 5 דקות, או פחות, כדי לסרוק הכנה או שתל של מטופל, הקשת הנגדית, והמנשך. אין חומרי מטבע, אין צורך להמתין שהחומר יתקשה. אין צורך להביט בשעון. כל המטופלים אוהבים את זה. אף אחד לא אלרגי ל"דיגיטלי!" אין תופעת אפקט הקאה, הסריקות הן בצבע, והן נראות מגניבות. זרימת העבודה הדיגיטלית משתפרת כך גם התקשורת בין הרופא למעבדה.
  2. האם זה שווה את הכסף?
    "השורה התחתונה" : כן! אין חומרי מטבע, אין שליחים, יש חיסכון משמעותי בזמן כיסא, אין עבודות חוזרות אין צורך בהתאמות בפה. 
  3. האם הסורקים מדויקים?
    מאד מדויקים. מחקרים תעדו כי לקיחת מידות דיגיטליות (הסריקות) משפרת את תוצאות הקליניות ומפחיתה עד כדי מבטלת את הצורך בהתאמות לפני ההדבקה.
  4. האם הטיפול קצר ומהיר יותר?
    דבר הרופא: "נהגתי לחכות 3 שבועות עבור כתר שיחזור מהמעבדה שלי. עכשיו אני מקבל אותו בחזרה בתוך 3 ימים". בהתאם להגדרת זרימת העבודה , הרופא יכול לקבל כתר בחזרה למרפאה תוך 24 שעות. זה חיסכון משמעותי בזמן.
  5. האם ניתן לסרוק פה שלם או מקרה שיקומי גדול?
    ניתן להשיג את שתי המטרות ב 5 דקות או פחות! גם רופאים המתנסים בפעם ראשונה בסריקה, יכולים לסרוק קשת בתוך דקות. לסורקים המתקדמים יש תכונות ייחודיות המאפשרות להתחיל ולהפסיק את הסריקה בכל נקודה. הסורק יאפשר לרופא להרים היכן שהוא הפסיק את הסריקה בפה כאשר הוא מתחיל לסרוק שוב. הסריקה מאד פשוטה ואינטואיטיבית. זה מאוד יעיל עבור מטופלים עם פתיחת פה מוגבלת, כאלו בעלי רפלקס הקאה, או כאלה שיש להם בפה סמכים וחוטים אורתודונטיים..

כתרים בשיניים

כתרים בשיניים בסריקה ממוחשבת ללא חומרי מטבע

ככה עושים היום כתרים!

מדובר בשיטה חדשנית של התקנת כתרים בשיניים בסריקה ממוחשבת ללא חומרי מדבר, אשר מבטיחה את איכות הכתרים בפה וללא סיכון נלווה. בכתבה שלפנינו נסביר מהו כתר בשיניים, וכיצד מתקינים אותו היום על פי השיטות החדשניות ביותר.

כשמדברים על כתרים בשיניים מתכוונים למעשה למעין כיסוי על גבי שן שבורה או מוקטנת. הכתר אמור לשמור על השן והשורש הפנימי כדי שהיא תשרוד ולא תשבר או תהרס. הכתר עשוי בדרך כלל חומר חזק, כמו חרסינה, ששומר על יציבות השיניים לאורך זמן. הוא מדמה בצורה אסטטית את מראה השן ומחקה את הפעולה שלו בצורה בטוחה. כתרים בשיניים עשויים חרסינה אינם נשחקים, אינם מתבלים ויכולים לשמש את המטופל משך שנים ארוכות ללא הפרעה.

מהם כתרים דיגיטליים

מלבד הכתרים הרגילים אשר מיוצרים באמצעות מדידה ידנית, ישנם כתרים דיגיטליים – כתרים שבונים אותם בסריקה ממוחשבת כך שהם מותאמים בצורה מקסימלית לגודל הרצוי. כתרים דיגיטליים מדויקים יותר, מגולפים בדיוק על פי הצורה של חלל הפה, ומסוגלים להתאים למבנה הלסת והשיניים של המטופל ללא עיוותים וללא שינויים כלשהם.

לאחר שבונים במחשב את התבנית הנכונה של הכתרים, מייצרים אותם מכל חומר רצוי, ישנם כתרי זרקוניה, כתרי חרסינה, או אף גשר זמני עד לקבלת המוצר המובחר. היתרון הגדול של אותם כתרים בסריקה ממוחשבת ללא חומרי מטבע  שהם מדויקים מאד ולכן מתאימים להפליא לפה של כל מטופל.       

יתרונות של תכנון כתרים בשיניים בסריקה דיגיטלית

כתרים בשיניים אשר מיוצרים במסגרת סריקה ממוחשבת ללא חומרי מטבע, מצטיינים בנוחות של שימוש. ההתאמה מושלמת ומעניקה להם יתרון גדול מעבר לכל כתר רגיל.

הנה מספר מעלות חשובות שיש לאותם כתרים:

  • התכנון הוא וירטואלי ללא מגע יד אדם, ממילא רמת הדיוק היא מקסימלית מעבר למה שאפשר להגיע בתנאי מעבדה פשוטים.
  • תוכנת המחשב מאפשרת לסרוק את חלל הפה ולבנות תוכנית אישית לכל מטופל באופן פרטי.
  • הסריקה היא תלת ממדית ומאפשרת בנייה של השן מכל הכיוונים והצדדים.
  • ניתן לייצר שן בודדת או מספר שיניים יחד, והכל בדייקנות רבה.

יותר מהר, יותר קל

יצירת כתרים בשיניים בסריקה ממוחשבת ללא חומרי מטבע, מאפשרת ביקורים קצרים יותר במרפאת השיניים. בעבר היה צורך להגיע למספר רב של פגישות עד שנמצאה הנוסחה הנכונה של צורת השן המתאימה בדיוק. היום רמת הדיוק הרבה יותר גדולה ובדרך כלל כבר במדידה הראשונה המטופל שבע רצון מן התוצאה. אמנם במקרה של ליקוי קל ניתן לתקן אותו בפשטות ולהגיע לתוצאה רצויה.

כמו כן, תודות לשיטה החדשנית של סריקת כתרים ממוחשבת, רמת האחיזה שלהם הרבה יותר טובה. הדיוק הרב מאפשר להם להיצמד אל הלסת של המטופל ללא תזוזה וללא שינויים בתבנית הפה.

מרפאות מקום לחיוך, בנתניה ונצרת, מהמרפאות הראשונות בארץ שעברה לסריקה וחריטה דיגיטליים של כתרים וגשרים מזירקוניה וחרסינה בתוך המרפאה. לקיחת מידות דיגיטלית באמצעות סורק אינטראאורלי היא מדויקת ומהירה יותר מלקיחת מידות באמצעות כפות עם חומר סיליקוני ונוחה יותר למתרפאים. 

למערכת הדיגיטלית קוראים: CAD/CAM והיא משפרת את היכולת לדייק בצורת השן המשוחזרת. מדובר בסורק אופטי אשר מעביר למחשב תמונה תלת מימדית מדויקת של השניים המושחזות שאליהם מיועדים הכתרים או הגשרים. התמונה נשלחת לכרסומת ממוחשבת מתוצרת אמאן – גירבך הנמצאת במרפאה בה מיוצר כתר הזירקוניה לפי הנתונים שנתקבלו מהסריקה. עם הכנסת הכרסומת והסורק הופכת מרפאת מקום לחיוך למרפאה ללא מתכות!

מבחינה איכות, חוזק ואסתטיקה, לכתר זירקוניה, יש יתרון משמעותי ע"פ כתר על בסיס מתכת. בשיניים הקדמיות עדיף כתרים על בסיס זירקוניה מכתרים על בסיס מתכת ע"מ לבטל את האפשרות לצל האפור בחיבור שבין שורש הכתר לחניכיים ולהגיע כמה שיותר קרוב לשחזור שן אמיתית. היתרון בכתרי זירקוניה בשיניים אחוריות הוא שהזירקוניה הוא חומר חזק ביותר של יותר מ 1000 מגה פסקל. 

הכתר הוא יחידה מלאכותית שנועדה להשלים ולתקן מראה ותיפקוד של שן בדרך כלל לאחר שנפגעה בצורה קשה, למשל בעקבות ריקבון קשה או שבר לאחר חבלה.
רוב הכתרים המקובלים עשויים מחרסינה בחלק החיצוני, ומתכת בחלק הפנימי. חשוב לדעת שיש הבדלים באיכות הכתרים עוד לפני שהורכבו בפה, בהתאם לסגסוגת שממנה עשויה המתכת. ישנן מתכות פשוטות אשר בתנאים של חמצן ורטיבות יחלידו כמו כל ברזל בתנאים אלו. מתכות איכותיות יותר הינן מתכות שלא יחלידו, והן מכונות "מתכות אצילות", כמו למשל פלדיום, זהב, פלטינה וטיטניום. 

כתרים זולים מאוד אשר יחלידו מתחת לחרסינה עלולים לגרום לאחר מספר שנים לנסיגת חניכיים, ואף ייתכן ריקבון מחדש מתחת לכתר בגלל חדירת החיידקים לשן מחדש.

בשנים האחרונות תופסת תאוצה רפואת שיניים ללא מתכות, ובהקשר זה כתרים ללא מתכת. הכתרים במשפחה זו עשויים מזירקוניה וחרסינה עליהם, או חרסינה דחוסה, או זירקוניה טהורה. כתרים אלו נחשבים לאיכותיים ביותר, ומיוצרים בעזרת סריקה דיגיטלית ומחשב להשגת דיוק וחוזק, וכן מראה טבעי יותר של הכתר.

סרטון : הכרסומת של אמאן גירבך הפועלת במרפאת 

https://www.youtube.com/watch?v=qimAjORfoeI

טכנאי שיניים – האיש שאחראי על החיוך שלך לשנים הקרובות.

עבודת טכנאי השיניים מתבצעת במעבדה, שכיום נעשה בה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. כך למשל, תכנון מערכת השיניים נעשה באמצעות הדמיה תלת-מימדית. גם יצירת כתרים למטופלים עברה שינוי של ממש מן הימים בהם הן נוצרו בעבודת-יד. כיום הכתרים נעשים במדפסות תלת-מימד המתאימות את הכתרים הדנטאליים באופן ייחודי ללסת של המטופל. 

תפקידו של הטכנאי לא מסתכם רק בהפיכת מוצרי הגלם להתקנים לשיניים, חלק מתפקידו של הטכנאי היא דאגה לאיכותם של החומרים תוך שהוא מוודא שהם יחזיקו לטווח זמן ארוך. בלאי מוקדם של חומרי הגלם לא מחייב רק הוצאה כספית ניכרת של המטופל אלא גם מהווה סכנה בריאותית של ממש לחלל הפה של המטופל.

ישנן מרפאות שיניים בהן מעבדת טכנאות השיניים ממוקמת כחלק מהמרפאה – למשל מרפאתנו- מקום לחיוך 

למטופלים שלהן את מערכת השיניים הקבועה תוך ימים או שבועות ספורים בלי לחכות חודשים ארוכים כפי שקורה לעיתים במרפאות התלויות במעבדות חיצוניות.

אסתטיקת הפה והשיניים

עיצוב החיוך ע"י רופא השיניים – חלום או מציאות?

עיצוב חיוך דיגיטלי DIGITAL SMILE DESIGN

לעתים קרובות קשה מאוד למטופל להבין כיצד החיוך שלו יכול להשתנות באמצעות טיפול שיניים אסתטי. כיום, ניתן לבצע הדמיה דיגיטלית לצורך המחשה של השיניים, ולאפשר לכל מטופל לקבל אינפורמציה כיצד יראה החיוך העתידי שלו. הדמיה זו מאפשרת למטופל להשתתף בצורה פעילה בתכנון ובעיצוב החיוך שהיה רוצה לעצמו. עיצוב החיוך בצורה דיגיטלית מתאפשר בזכות  ותוכנת מחשב להדמיה ועיצוב השיניים.

תהליך ה- DIGITAL SMILE DESIGN מורכב ממספר שלבים:

  1. ביצוע צילומים של הפנים והשיניים על ידי מספר צילומים דיגיטליים.
  2. שימוש בתוכנת מחשב לשם עיצוב השיניים העתידיות והמחשה גם למטופל וגם לרופא השיניים מהן האופציות השיקומיות והאסתטיות.
  3. העברת כל הנתונים שנלמדו בצורה דיגיטלית למודל פלסטי תלת-ממדי של שיני המטופל.
  4. בניית צורת השיניים העתידיות בעזרת שעווה על גבי מודל המטופל.
  5. העברת הצורה העתידית של שיני המטופל מהמודל הפלסטי לפה המטופל.  טכניקה זאת מתבצעת באמצעות שימוש בחומר דמוי שן, אשר מונח באופן  זמני על גבי שיני המטופל ומאפשר להמחיש את צורת השיניים העתידיות, אשר יעוצבו לבסוף במעבדת השיניים.

הליך הדמיה שכזה מאפשר לרופא השיניים לבדוק את כל הפרמטרים האסתטיים והפונקציונליים של המטופל. כמו כן, כאשר המטופל בוחן בעצמו את ההדמיה ניתנת לו האפשרות לתת את חוות דעתו, לדון בחופשיות עם רופא השיניים כיצד הוא מעדיף את חיוכו ולקבל לבסוף מושג איך יראה העיצוב הסופי של שיניו העתידיות.

לשם ביצוע העבודה הסופית נלקחים בחשבון מספר נתונים המתבססים על עקרונות האסתטיקה ויחס מתמטי בשם "יחס הזהב":

  • פונטיקה
  • פרופיל מטופל
  • פרופיל השיניים
  • גובה ומיקום החניכיים
  • צורת הפנים
  • קווי סימטריה של הפנים
  • מישורי הסגר
  • אופי וצורת השיניים הרצויה
  • יחסים אידיאלים בין גובה ורוחב השיניים
     

אסתטיקה

היופי נתפס על ידי החברה כחוויה אישית, "בעיניי המתבונן", אולם חוקרים הוכיחו מדעית כי למרות שכל אדם מפרש יופי בצורה שונה וכל תרבות מחזיקה בתפיסת יופי משלה, העין האנושית מפרשת ערכים של סדר, פרופורציה וסימטריה כיופי. האסתטיקה קשורה באופן ישיר ליחס הזהב אשר קיים בכל היבט במדע, בטבע, באומנות ובמיוחד בגוף האדם.

יחס הזהב ברפואת שיניים

יחס הזהב ברפואת שיניים מתבטא כגורם חשוב מאוד בהבנה, בתכנון וביצירת החיוך שלו אנו שואפים, בהתאם לרצון המטופל ולאידיאל האסתטי האוניברסלי. בעזרת יחס הזהב ניתן לתאר את היחסים הרצויים בין תווי הפנים השונים לחיוך, ובין גודל השיניים בחיוך וליחסן אחת לשנייה באזורים הנראים במבט ישיר.

סגירת רווחים בשיניים

רווח בשיניים ובלטינית Diastema מוגדר ״כחלל גדול״ בין שתי שיניים סמוכות. את הרווח בין השיניים רואים בתדירות גבוה יותר בין שתי השיניים החותכות הקדמיות בלסת העליונה. למרבית הילדים יש רווח גדול בין השיניים כאשר ברוב המקרים הרווח מצטמצם ונסגר לאחר נשירת שיני החלב ועם צמיחת השיניים הקבועות. אם נשאר רווח לאחר צמיחת השיניים הקבועות, הוא יוותר קבוע וניתן יהיה לסגור אותו רק במסגרת טיפול שיניים.

גם אובדן שיניים שנוצר עקב חבלה או עקירה יזומה יוצר חללים ומרווחים בין השיניים שעלולים לגרום לשינויים משמעותיים בכל מערכת השיניים. החוסר בתמיכה שנגרם כתוצאה מאובדן השינים, עלול לגרום לנפילת השיניים הסמוכות אל תוך החלל שנוצר. בכל המצבים שתוארו לעיל ניתן לטפל ביעילות מירבית, המשיכו לקרוא איך עושים זאת בדיוק וכמה זה עולה.

גורמים לרווח בשיניים קידמיות / אחוריות

הגורמים לרווח בין השיניים הם ראשוניים או משניים. רווח בין השיניים מגורמים ראשוניים נוצר כתוצאה משיניים מוקטנות (מיקרודונטיה), חוסר מולד וחלקי של שיניים (היפודונטיה) וגדילת השיניים העליונות. הרווח בין השיניים מגורמים משניים נוצר כתוצאה מסיבות סביבתיות כמו אובדן שן, מציצת אצבע, משחק מוגזם עם הלשון, מקרוגלוסיה (Macroglossia – לשון ארוכה), בעיות בצמיחת השן, פתולוגיית כיבים בקו האמצעי, מחלות חניכיים או מחלות מערכתיות.

רווחים בין השיניים בדרך כלל אינם פוגעים בבריאות השיניים אולם הרבה אנשים בוחרים לסגור את הרווח מטעמים אסתטיים, בעיקר כאשר הרווח נוצר בשיניים קדמיות. ישנם מקרים לא נורמאליים בהם אנשים מייצרים רווח מכוון בשיניים באמצעות שיוף האמייל. פעולה זו שוחקת את השיניים, הופכת אותן לרגישות וגורמת להן להיות חשופות לריקבון.

חשוב שתדעו

ישנן מספר שיטות מקובלות לסגירת הרווחים בשיניים בהן – למינייט, לומינירס קומפוזיט, יישור והשתלת שיניים. חשוב מאוד להתייעץ עם רופא שיניים שיודע לבצע כל אחת מהשיטות ולכן, אם הרופא אינו מנוסה בכולן, יתכן כי הייעוץ שתקבלו לא יהיה אובייקטיבי! אנחנו מקשרים לרופאי שיניים שיודעים לבצע היטב את כל השיטות, התייעצו איתם עכשיו ע״י מילוי טופס צור קשר קצר.

טיפול אורתודנטי לסגירת רווח בשיניים

יישור שיניים טוב ויעיל מבוסס על אבחון נכון של התגובה הביולוגית הטובה ביותר של המטופל לעיצוב הביו-מכאני שמציעה האורתודנטיה, כאשר לבחירת שיטת היישור יש תפקיד חשוב במיוחד. במהלך הטיפול האורתודנטי סוגרים רווחים בין השיניים ומחזירים ניבים למצב נורמאלי באמצעות מיישרי שיניים שמובילים את תנועת השן בטכניקה המכונה ״זחילה איטית״, לא כל הכוח שמופעל על השן גורם לתנועה, וזאת מאחר וקיים כוח של חיכוך בין החומרים שמנוגדים לתנועת השיניים.

ברוב המקרים הטיפול האורתודנטי לסגירת הרווח בין השיניים מצריך סט מיישרים מלא וקיבוע (רטנציה). למקרים פחות חמורים ורווח קטן יחסית הטיפול יהיה פחות אגרסיבי ויבוצע לדוגמא ע״י מיישרי אינויזליין. תיקון רווח בשיניים יכול להתבצע במגוון רחב של שיטות ליישור עליהן תוכלו לקרוא בהרחבה בפורטל, אולם מומלץ להמשיך לקרוא על שיטות טיפול קצרות יותר. יישור שיניים היא השיטה היקרה והארוכה ביותר לסגירת הרווחים בשיניים אולם בחלק מהמקרים פשוט לא ניתן להימנע ממנה.

ציפוי שיניים קוסמטי אסתטי

אם הרווח בין השיניים הוא קטן יחסית, ניתן לטפל בו באמצעות ציפוי שיניים המבוצע במגוון שיטות שסוגרות את המרווח. סתימת רווחים בשיניים הוא הליך פשוט יחסית המצריך טיפול בודד עד שלושה טיפולים אולם חשוב לבחור ברופא מקצועי ומנוסה שכן לניסיון הרופא ולאיכות העבודה המתקבלת ממעבדת השיניים יש השפעה קריטית על הצלחת ותוצאות ההליך. את ציפויי השיניים מסוג וניר, שנחשבים למעולים, מייצרים מספר יצרנים בעולם (מוכרים בשמות המסחריים כגון לומינירס, וינסי וניר, מק וניר ועוד). הציפויים הללו אינם מצריכים לרוב השחזת שיניים (יתרון גדול של השיטה) והם מבוצעים ללא הרדמה.

ציפויי שיניים אחרים עשויים מסוג מיוחד של קרמיקה (עלי חרסינה) חזקה באופן יוצאת דופן אשר מודבקת על השן הקיימת לצמצום וסגירת המרווח בשיניים באופן מוחלט (למעט נקודות מגע אותן משאירים בין השיניים). סגירת רווחים בשיניים ע״י ציפוי למינייט נחשבת לטכניקה הפופולארית ביותר בישראל.

כמה זמן נמשך הטיפול – לא יותר משלושה שבועות והשיניים הקדמיות לבנות וללא רווח.

מילוי שן חסרה לצמצום החלל

במצבים בהם רווחים בשיניים נגרמים כתוצאה מאובדן של שן אחת או יותר, הפתרון יבוא לידי ביטוי בצורת גשר לשיניים (מרילנד או קנטיליבר) או השתלת שתל דנטלי הכולל כמובן מבנה וכתר אשר ימלא את הרווח באופן סופי. על השלמת רווחים בשיניים ע״י ביצוע השתלות שיניים וגשרים תוכלו לקרוא בהרחבה בפורטל.

כמה זמן נמשך הטיפול – שלושה עד שישה חודשים (מקסימום 5 מפגשים).

ניתוח שיניים לסגירת הרווחים

במקרים שהמרווח בין השיניים נוצר בגלל רקמת שפתיים גדולה, מבצעים טיפול משולב הכולל ניתוח ויישור שיניים. הניתוח מטפל ברקמת השפתיים, כורתים ומסירים חלק ממנה ודואגים להרפות את שאר הרקמה. הניתוח מבוצע לרוב ע״י אורתודנט בהרדמה מקומית. לאחר שהאזור הבריא מתקדמים לשלב השני שסוגר את המרווח בין השיניים באמצעות יישור השיניים במגוון השיטות הקיימות.

ציפויי חרסינה – הדרך לחיוך מושלם

האם חלמתם אי פעם על שיניים בעלות מראה טוב יותר, ללא כתרים או טבעות אורטודונטיות? עכשיו אתם יכולים!!!

 ציפויי חרסינה הם התשובה ליישור שיניים מינימאלי,לסגירת רווחים בין השיניים ולשינויי צבע וצורת השיניים. באמצעות ציפויי החרסינה אתם אפילו יכולים לקבל את   שתמיד חלמתם עליו.

מה הם ציפויי החרסינה?

ציפויי החרסינה הם קליפות חרסינה דקות, המודבקות בחזית השן. פעולה זו אינה מכאיבה, ובדרך כלל אינה דורשת הרדמה. היא יכולה להיות בחירה אידיאלית לשיפור מראה השיניים. ציפויי החרסינה הפכו לפופולאריים בעשר השנים האחרונות בזכות העובדה 
שהם משפרים את מראה השיניים ואינם משנים את צבעם כתוצאה מעישון או שתיית קפה ותה. שיטה זו מהווה אלטרנטיבה טובה לבעיות אורטודנטיות פשוטות, אך אינה מומלצת במקרים קשים של שיניים צפופות או במקרים אחרים המצריכים טיפול אורטודונטי ממושך.

מתי מומלץ לבצע ציפויי חרסינה?

-לסגירת רווחים בין השיניים.

-לבנייה מחדש של שיניים שבורות.

-לשינוי צבע השיניים.

-לעיצוב שיניים עקומות, להלבנת שיניים מוכתמות.

כמה עובדות שצריך לדעת על ציפויי חרסינה :

 חזיתות חרסינה הן אולי אחד האמצעים האסתטיים ביותר ליצירת חיוך יפה ומשביע רצון. היות שהן דורשות השחזה מינימאלית (בערך 0.5 מ"מ), לא ניתן לפתור באמצעותן את כל הבעיות (אי תקינות) האסתטיות, אך הן מהוות פתרון מצוין לטיפול מתוך בחירה.

 הרכבת ציפויי החרסינה אינם מחייבים הרדמה מקומית. עם זאת, מומלץ לטפל בהרדמה מקומית מטופלים רגישים או כאלה שפוחדים מהטיפול.

הזמן הדרוש לייצור ציפויי החרסינה במעבדה הוא כשבוע לערך. היות ומושחזת מהשן שכבה מינימאלית, אין צורך בדרך כלל לייצר שכבת הגנה זמנית. במקרה שמתעורר צורך בשכבה זמנית, ניתן לייצרה במהלך הטיפול.

 לאחר השחזת השיניים ועד להרכבת הציפויים יש לצפות לרגישות בזמן אכילת מאכלים קרים או חמים. זוהי תופעה נורמאלית הנגרמת כתוצאה מהשחזת חלק קטן משכבת האמאיל שמכסה את השן. רגישות זו אמורה להיעלם לאחר הרכבת ציפויי החרסינה הקבועים.

 בביקור השני מתבצעת ההדבקה של ציפויי החרסינה גם ללא הרדמה. בדרך כלל, פגישה זו ארוכה יותר. הציפויים מודבקים ומקובעים באמצעות מכשיר אור.

 לאחר הרכבתם, הציפויים הופכים חזקים מאוד ואמורים להחזיק מעמד ברוב העומסים המופעלים עליהם תוך לעיסה של תזונה רגילה. יש להימנע מכל פעולה שעלולה לעוות את הציפוי וכלל – להפעיל שיקול דעת הגיוני בלעיסה.

 שימור ציפויי החרסינה החדשים : 

  1. יש לצחצח את השיניים ולהשתמש בחוט דנטאלי כדי למנוע בעיות היגיינה.
  2. לאחר שהודבקו, הציפויים ידידותיים מאוד לחניכיים. ניתן להשתמש בכל משחת שיניים שאיננה משפשפת. טיפול ביתי טוב יבטיח הצלחה אסתטית לציפויים למשך שנים.
  3. תזונה רגילה לא אמורה ליצור בעיה. מומלץ להימנע מכל דבר שעלול לפגוע בציפויים.
  4. אם אתה ידוע כחורק או מהדק שיניים, יש ליידע את הרופא. הרופא יתאים סד לילה על מנת להקטין את הלחץ מעל השיניים. לאחר הדבקת הציפויים תיתכן רגישות לחום או קור. רגישות זו היא תוצאה של הסרת שכבה מהשן והקרבה לעצב  
  5. מידת מה של רגישות היא נורמאלית בהחלט ונעלמת בדרך כלל בתוך שבוע עד שבועיים. אם הרגישות לא עוברת
 

בפרק זמן זה יש לפנות לרופא

טיפולי חניכיים

הקדמה

מחלות החניכיים הם זהום חיידקי של החניכיים, והרקמות האוחזות את השן בלסת.

הגורם העיקרי למחלות הפריודונטליות הוא רובד החיידקים (הפלאק החיידקי), שכבה דביקה וחסרת צבע או לבנבנה אשר נוצרת באופן מתמיד על גבי השיניים. רובד שאינו מוסר מסתייד והופך לאבנית השן

רעלנים (טוקסינים) המיוצרים ע"י החיידקים בפלאק גורמים לגירוי בחניכיים ובסופו של דבר לזיהום ומחלת חניכיים

קיימת נטייה גנטית לפתח מחלות חניכיים אולם אוכלוסייה זו אינה חייבת לפתח את מחלות החניכיים. הגורם המשפיע ביותר בהופעת מחלות החניכיים הוא היגיינת פה לקויה.

השלב ההתחלתי של מחלת החניכיים (Gingivitis) מתבטא בחניכיים נפוחות ואדומות, ועשוי להיגרם דימום בעת צחצוח שיניים או אכילת מאכלים קשים. המחלה בשלב זה הפיכה, וניתנת לריפוי על ידי טיפול הכולל שמירה על גהות הפה והסרת אבנית.

פריודונטיטיס (Periodontitis), שלב מתקדם יותר, ההרס מתקדם לעצם ולסיבים התומכים בשיניים. כותרת השן נראית ארוכה יותר, החניכיים אדומות תפוחות ומודלקות. מתחילה ניידות של השיניים. ללא טיפול המחלה ממשיכה להתקדם, וגורמת לתזוזת שיניים ממקומן, פתיחת מרווחים בין השיניים, ועד לאובדן השיניים. חשוב להבין, כי אובדן שיניים אינו חלק מתהליך ההזדקנות, אלא נגרם כתוצאה ממחלת חניכיים.

אחת הבעיות המאפיינות את מחלות החניכיים נעוצה בכך שמחלות אלו אינן מלוות בכאב.

מחלת חניכיים נובעת מזיהום חיידקי אשר גורם לתהליך דלקתי אשר יכול להתפזר בזרם הדם ולהגיע למקומות אחרים בגוף. ידוע למשל, שזיהומים מערכתיים משפיעים על לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, שכן, מחלות חניכיים הן גורם סיכון להרבה מחלות סיסטמיות (מערכתיות), בהן מחלות לב, לידה מוקדמת של תינוקות במשקל נמוך, סוכרת ובעיות בדרכי הנשימה.

סימני אזהרה

דימום מהחניכיים בעת צחצוח השיניים

אדמומיות ו/או נפיחות ו/או רגישות של החניכיים

נסיגת חניכיים

הפרשה מוגלתית בשולי החניכיים

ריח לא נעים מהפה

מחלה פריודונטלית פוגעת בתפקוד של רוב המערכות האחרות בגוף: גורמת להחמרת סכרת ולקושי רב באיזונה ע"י טיפול, מגביר את הסיכון למחלות במערכת הנשימה. מחלה פריודונטלית מגבירה בצורה ניכרת את הסיכון למחלות לב, אצל נשים בהריון הסובלות ממחלה פריודונטלית נפיצות של לידות בטרם זמן ותינוקות בעלות משקל נמוך הנה פי-7 לעומת נשים הלא סובלות ממחלה זאת.

מהו הטיפול המומלץ למחלה פריודונטלית?

שלב ראשון בטיפול הינו אבחנה נכונה, רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) מיומן לבצע בדיקה מקיפה קלינית ובאמצעות צילומי רנטגן לקבוע את חומרת המחלה.

בשלבים הראשוניים של המחלה (ג´ינג´יביטיס) ניתן לטפל בקלות ע"י רופא השיניים הכללי ביחד עם שמירה על גהות הפה נכונה בעזרת השיננית.
שלבים מתקדמים יותר מצריכים את התערבותו של מומחה למחלות חניכיים.
טיפולים במחלה פריודונטלית מתקדמת כוללים סילוק אבנית הצמודה לשיניים על ותת-חניכית, החלקת שטח פני השורש (הקצעת שורשים) וגם טיפולים כירורגיים. היום ניתן להשתמש במהלך הטיפולים הכירורגיים בחומרים המעודדים יצירה מחודשת של המנגנון התומך בשיניים בתוך הלסת בהצלחה רבה. פריודונט יכול גם לבצע מגוון רחב של טיפולים נוספים כגון כיסוי של שורשים חשופים, טיפולים כירורגיים הקשורים לתכנון והתקנת שתלים, טיפול בחניכיים סביב שיניים לקראת שיקומן ע"י כתרים, טיפולים כירורגיים להגברת האסטטיקה בחיוך.
יש לזכור הדרך היחידה למנוע מחלת חניכיים הנה באמצעות גהות הפה נכונה

נסיגת חניכיים מסביב לשיניים 

נסיגת חניכיים מתרחשת אצל כולנו. קצב הנסיגה אחרי גיל 25 נע בערך על 0.1 מ"מ בשנה, במשך כל החיים. עם זאת, לעתים, קיימת נסיגת חניכיים מואצת, ומאמר זה בה לסקור את הדרך לטפל בנסיגה כזו ולהחזיר מחדש את גובה החניכיים המקורי אם ניתן.

למה מתרחשת נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים מקומית יכולה להתרחש מסיבות טבעיות, כמו גיל מבוגר, אבל גם מסיבות נוספות כגון:

  • דלקות חניכיים מקומיות
  • מחלת חניכיים מתקדמת
  • צחצוח אגרסיבי השוחק את השיניים
  • עומס יתר על השיניים מהלסת הנגדית
  • וסיבות רבות נוספות.
 

מה המשמעות של נסיגת חניכיים?

המשמעות היא שיש גם כנראה פגיעה בעצם התומכת בשן, שכנראה ירדה גם היא. נסיגה של העצם מורידה גם את התמיכה לשן, ובמצבים מתקדמים יותר גם לניידות של השן ואפילו אבדן של שיניים כתוצאה מחוסר תמיכה.

נסיגת חניכיים גורמת לרגישות בשן

החשיפה של פני השטח של שורש השן מובילה לרגישות רבה באזור השן שנחשפה. הרגישות היא בדרך כלל בעיקר לחום וקור, אבל גם למאכלים חמוצים, מתוקים או חריפים. הסיבה לרגישות היא שכותרת השן מצופה באמאייל המגן עליה מרגישות, אבל האמאייל הזה מגיע רק עד לחלק העליון של השורש ומסתיים שם. השורש עצמו איננו מצופה באמאיל, וכאשר השורש נחשף, השן חושבת שמדובר במצב דומה של חוסר באמאיל: חור בשן, ומאותתת לכם באמצעות הכאב כי המצב דורש טיפול. הכאב שאתם חשים הוא למעשה מנגנון אזעקה המתריע בפניכם על קיום בעיה.

 איך מתקנים נסיגת חניכיים?

נסיגות חניכיים ניתנות בחלק מהמקרים לתיקון – אך לא תמיד. יש לבחון כל מקרה לגופו. בדרך כלל מתקנים נסיגות חניכיים אצל מומחה חניכיים.

יישור שיניים

אורתודונטיה

אורתודונטיה היא מומחיות ברפואת שיניים הנרכשת לאחר מספר שנות לימוד וטיפולים מעשיים מפרכים הכוללים גם סטאג. ראשית צריך ללמוד לתואר רופא שיניים כ- 6 שנות לימוד באחד ממוסדות הלימוד המוכרים בישראל או בחו״ל ולאחר מכן יש לעבור לימודים ספציפיים – לימודי אורתודונטיה לעוד שלוש שנים וחצי באחת מארבע אוניברסיטאות בישראל.

טיפולי אורתודונטיה מבצעים מומחים אשר רכשו ניסיון קליני רב שכן במסגרת עבודתם הם מטפלים בישורת שגויה הגורמת לליקויי דיבור, קשיים במהלך הלעיסה וליקויי סגר. טיפולי אורתודונטיה מבוצעים כמובן גם למטרות אסתטיות בעיקר בילדים ואף במבוגרים כמעט בכל גיל. פירוש המונח ״אורתו״ מקורו בשפה היוונית ופרושו יישור, ״דונטיה״ היא כמובן שיניים.

בחירה במומחה העוסק בטיפולים אורתודונטיים

בדרך כלל ימליץ רופא השיניים הכללי על מומחה באורתודונטיה שאמון על ביצוע הטיפולים ליישור שיניים, אולם כיום עם הגידול במבחר רופאי השיניים ובסוגים השונים של הטיפולים ישנם יותר ויותר רופאי שיניים, שאינם מומחים בתחום אשר מציעים טיפולים ליישור שיניים, ולכן, הבחירה קצת קשה ומבלבלת!ֿֿ

כדי לעשות סדר בבלגאן ריכזנו עבורכם עצות שימושיות, שכדאי לקחת בחשבון, לפני שאתם בוחרים רופא שיניים המבצע טיפולי אורתודונטיה, על מנת למנוע טעויות יקרות ולהבטיח תוצאה איכותית. חשוב לדעת, כי אף על פי שטיפולי אורתודונטיה ע״י מומחה יקרים יותר בכ- 30%, אסור שעובדה זו תשפיע על בחירת המומחה!

פרטים שצריך לברר עם רופא השיניים שלך

המלצת הרופא המטפל היא בעלת ערך ולכן יש לקחת אותה בחשבון לפני הבחירה ברופא מומחה אורתודונטיה, רופאי השיניים הכללים לא רק עובדים שכם אחד עם האורתודנטים אלא גם עוקבים יחד ובאופן קבוע על התוצאות של ההליך ומעבירים למטופל את חוות דעתם בכל שלב.

רצוי לשאול חברים, שכנים וקולגות לעבודה ולקבל מהם המלצות, אם הטיפול הוא עבור הילדים ניתן לשאול את המורים וההורים של ילדים בבית הספר.

לפני התייעצות עם האורתודנט שבחרת ברר אם הוא אורתודונט מוסמך (התמחות זו היא מומחיות ברפואת שיניים המצריכה לימודי המשך של מספר שנים והתמקצעות בנושא יישור שיניים) וחבר באגודה של האורתודנטים בישראל, הארגון דורש מכל חבר ניסיון רב בתחום ונורמות של אתיקה מקצועית, חברים בארגון סיימו השתלמויות בטיפולי אורתודונטיה, התנסו בעבודות מקצועיות במרפאות השיניים והם לרוב מעודכנים תדיר בכל החידושים הטכנולוגים ובמחקר החדש בתחום וגם בנושאים הנלווים שאינם פחות חשובים בהליך.

המלצה חשובה!

טיפולי אורתודונטיה באופן עקרוני יכולים להתבצע ע״י כל רופא שיניים אולם מומלץ לעבור את ההליך רק אצל אורטודנט שהוא מומחה ליישור שיניים. אנחנו מקשרים לאורתודנטים מנוסים, תוכלו ליצור איתם קשר מיד באמצעות מילוי טופס צור קשר פשוט.

שאלות שיש לשאול אורתודנט

מה מציע הטיפול ועד כמה הוא מגוון ומתקדם. טכנולוגיה חדשה ומהפכנית כמו מיני השתלה זמנית של לוחיות ממוחשבות עם חוטים דנטלים מאחורי השן מונחי רובוט (כמו במערכת SURSMILE שמאוד נדירה בישראל), טיפול ע״י העברת קרני אור (יישור שיניים אינויזיליין), חיזוקים וסוגרים בהירים ורצועות למניעת הבלטת הטיפול שחוסכות זמן טיפול ומונעות אי נוחות.

בדקו אם הרופא משתמש בלייזר לנקות ולהרחיק רקמות גומי שמצטברות בזמן שהרסן נמצא בפה, כאשר שיטת הטיפול עליה ממליץ הרופא היא ביצוע טיפולי אורתודונטיה באמצעות רסן. 

מהי האבחנה ותכנית הפעולה לשיניך ובאיזו בהירות היא מוסברת לך, האם הרופא מבהיר לך שיש גם אפשרויות אחרות בהן ניתן לבצע יישור שיניים? וכמה התכנית מעשית כדי שתשתלב עם צרכיך בעבודה ובחברה.

בחנו את המראה הכללי של המרפאה בה תטופלו אתם או ילדיכם ואם המקום משרה הרגשה נעימה של נוחות לצד הרופא.

האם הצוות הרפואי נחמד, סימפטי וחברי אשר במהירות ובסבר פנים מתפנה לכל בקשה ומעניק שרות טוב ואדיב, היות והטיפול אצל האורטודנט הוא ארוך ומתמשך (יתכן ויארך שנתיים ויותר) עם פגישות תכופות כל מספר שבועות חשוב לבנות יחסים אישיים עם כל נותני השירותים במקום דבר זה חשוב במיוחד עם ילדים בגיל העשרה ומטה אשר מרגישים סלידה בלהרכיב רסן או פלטה לשיניים בתחילת הדרך. אורתודנטים וצוות עוזרים שבונים יחסים אוהדים עם הילד יהיה קל יותר ונחמד להניא את הילד ולעודד אותו לשמור על משמעת רפואית וצחצוח קבוע של השיניים במברשת ועם חוט דנטאלי לניקוי ושימוש ברסן או הפלטה במשך כל הזמן שיידרש.

האם מרפאת השיניים קרובה למקום מגוריכם, עבודתכם או בית הספר של ילדיך?

מקרי חירום הם נדירים אך עליך לבחון בכל מקרה את האמצעים העומדים לרשות המרפאה למקרים כאלו ומה היא יכולה להציע למקרי חירום.

טיפולים משמרים

טיפול שורש

אין ספק כי תרומתה הגדולה של רפואת השיניים לשפה העברית היא טיפול שורש (Root Canal). שם נרדף לטיפול יסודי, מעמיק וחסר פשרות. לצערנו תרומה זו אינה משפרת את תדמיתו של טיפול שורש, כטיפול כואב שעדיין מעביר חלחלה בגופם של מטופלים רבים. כולנו יודעים כי לכל ספינה או קרחון יש חלק גדול מוסתר מהעין, הנמצא מתחת לפני המים.

אנדודונטיה היא אחת מ- 9 התמחויות ברפואת שיניים שעוסקת במניעה ובטיפול במחלות במוך השן שלעתים עלולות להוביל לטיפול שורש. רצוי שטיפולים מורכבים יבצע אנדודונט תחת מיקרוסקופ מיוחד ובכך למנוע מצבים של טיפול שורש חוזר אולם ב – 90% מהמקרים מי שמבצע טיפולי שורש הוא רופא השיניים הכללי.

גם לכל שן הנראית בפה יש המשך בתוך עצם הלסת: שורש או שורשים הנמצאים בתוך העצם שמעגנים את השן למקומה. בתוך החלק הנראה לעין של כל שן, הכותרת, ישנו חלל וממנו יוצאות תעלות אל תוך שורשי השן. בתוך החלל והתעלה/ות נמצאים כלי דם, כלי לימפה זעירים, רקמת חיבור, תאים יוצרי דנטין וכמובן עצבים המעבירים את תחושת הכאב. מכלול רקמה רכה זו נקרא: ״מוך השן״. לעיתים מכנים אותו בציבור ״העצב״ או ״תעלות השן״ או ״השורש״.

כאשר מסיבה כלשהי נפגע מוך השן פגיעה שאינה ניתנת לריפוי, יש צורך להגיע אל תוך החלל שבכותרת השן, הנקרא: ״לשכת המוך״ משם אל התעלה או התעלות שבתוך השורש/ים, צריך לסלק את הרקמה הנגועה ואת כל הרקמות הרכות הנמצאות שם, לנקות ולנקז את התעלות ולמלא את חלל המוך בחומר שאינו מזיק ואינו מגרה את הרקמות הסמוכות. מכלול פעולות זה נקרא טיפול שורש או טיפול אנדודונטי. לעיתים הפגיעה ב- ״שורש״ הינה כה קשה עד שמתפתחת דלקת גם מעבר לשן עצמה, בתוך העצם הסובבת את השן, ובמקרה כזה מטרתו של ההליך תהיה גם לרפא את הרקמות הסובבות את השן.

הגורמים לביצוע טיפול שורש

  • עששת עמוקה שחדרה לתוך מוך השן או נמצאת קרוב מאד אליו.
  • דלקת של מוך השן הגורמת לכאב חזק.
  • שבר של השן שבה נחשף המוך או קרוב מאוד למוך.
  • הכנה של השן לכתר או גשר שיניים שחושף את מוך השן, וגורם לכאב שיניים שאינו חולף.
  • סתימה עמוקה, קרובה למוך השן שהכאב ממנה חזק ואינו חולף בזמן סביר.
  • סתימה ישנה עמוקה, שלמה, יציבה ואוטמת, שהחלה פתאום להציק והכאב בשן מתגבר.
  • טראומה לשן כתוצאה ממכה או נשיכה חזקה של עצם קשה.
  • דלקת וכאבים במוך השן עקב חשיפת השורשים בגלל נסיגת חניכיים.
  • נמק במוך השן שמתבטא בכאב שיניים חזק, נפיחות בלסת, בפנים, שן שחורה וספיגת עצם מעבר לשורש השן.
  • חבלה בשן בין אם חיצונית ובין כתוצאה מבעיות סגר, עלולים להביא לנמק במוך השן.
  • תזוזת שן מהירה בטיפול אורתודונטי.
  • כטיפול מקדים שמאפשר שחזור טוב ונכון בשן.
  • בגלל פיחות הנגרם כתוצאה ממורסה (מוגלה בשן) שאף עלולה להגיעה לכדי עקירה כירורגית.

חשוב שתדעו

כאשר מתהווה פגיעה שגורמת לזיהום או דלקת במוך השן כנראה שצריך לעבור טיפול שורש. מדובר בטיפול חשוב במיוחד המצריך ניקיון יסודי של הרקמה הדלקתית, ניקיון התעלה וסתימתה בחומר שימנע חדירת חיידקים. אם מפספסים בדרך הטיפול נכשל והשן קרוב לוודאי אבודה ולכן הבחירה ברופא שיניים מתאים היא קריטית.

אבחון טיפול שורש

לעיתים לא ניתן לקבוע רק על סמך הצילום סיבה לביצוע ההליך ורק המצב הקליני, כמו המצב הנגלה לעין הרופא, האינפורמציה שמספר המתרפא וסוג הכאב, מביאים להחלטה שיש לבצע טיפול שורש כגון: כאב ״ספונטני״, שאינו נגרם ע״י גירוי חיצוני כמו אכילת קר או מתוק, כאב שיניים חזק שנגרם ע״י קור או חום ושאינו חולף מיידית, שן שרגישה מאוד לניקוש, כאב שיניים המקרין לכוון הרקה או האוזן, העין או אף ללסת השנייה, תחושה של ״דופק״ בשן, הרגשה שהשן ״גבוהה״ או ניידות של השן.

כל המצבים שתוארו לעיל מספקים אינפורמציה המסייעת לרופא השיניים לאבחן מצב המחייב לבצע טיפול אנדודונטי, גם אם לא רואים פגיעה קלינית או רנטגנית במוך השן. ישנם מקרים בהם רופא השיניים אינו מתעתד לבצע טיפול אנדודונטי אלא סתימה או טיפול אחר, ורק במהלך הטיפול, ועל סמך סימנים קליניים, הוא מחליט בכל זאת לבצע טיפול בשורשי השן.

כמה תעלות יש בכל שן?

יש שיניים עם תעלה אחת, עם שתי תעלות וגם יש לצערם של רופאי שיניים ומתרפאים, שיניים עם שלוש תעלות ויותר. ככל שיש יותר תעלות לנקות ולסתום הטיפול בשורש יהיה מסובך יותר, ממושך יותר וגם יקר יותר. בדרך כלל ידוע כמה תעלות יש בכל שן אולם לעיתים קיימת האפשרות לחריגה באנטומית השן, לרבות כזו שלא נצפתה קודם לכם בצילום השן.

ישנם מצבים בהם רופא השיניים יגלה תעלה או תעלות נוספות רק במהלך הטיפול בשורש עצמו. יש תעלות ישרות ורחבות ואי לכך קלות לטיפול, ויש תעלות מכופפות וצרות שהטיפול בהן קשה מאוד ולעיתים אף בלתי אפשרי. שיניים עם אנטומיה חריגה מציבות בפני רופאי שיניים אתגר גדול. כדי להקשות עוד יותר על הרופא נמצא בדרך כלל תעלה אחת ישרה בשיניים הקדמיות, ואילו בטוחנות האחוריות, במקום שהגישה קשה ולא נוחה, נמצא בדרך כלל שלוש תעלות מכופפות ולעיתים יותר.

עד כמה הטיפול כואב?

טיפול שורש חדל מלהיות שם נרדף לכאב. ההפך הוא הנכון! הטיפול בשורש דווקא מפחית כאבים ולמרות הכל ובחלק מהמקרים לעיתים לאחר הטיפול בשורש יש כאבים. לרוב הכאב אינו קשה אולם הוא עלול להתחזק בעת נשיכה על השן או ניקוש עליה. הכאב חולף בדרך כלל תוך יום ורק לעיתים נדירות יש להוציא את המילוי מהתעלות. בכל אופן לא מומלץ בכל מקרה של כאב לרוץ מיד לרופא שיניים אחר.

חידוש טיפול שורש

חידוש טיפול שורש הוא הליך המצריך טיפול חוזר לשן שעברה טיפול שורש ואשר לא נתן את התוצאה הרצויה. לפני שמחליטים על טיפול שורש חוזר יש להעריך תחילה באמצעות בדיקה קלינית וצילומי רנטגן האם השן מתאימה לחידוש או שמא היא זקוקה לניתוח המכונה אפיסקטומי. אם יש תסמינים לזיהום או דלקת ו/או כאב קבוע ומתמשך בשן שעברה טיפול שורש צריך להעריך את הצורך בחידוש טיפול שורש, במידה ואין תסמינים צריך לעקוב אחר השן אחת לכמה חודשים.

טיפול שיניים בלייזר

בשנים האחרונות הפך הלייזר להיות שם נרדף לטכנולוגיה חדשנית, השימוש שלו ברפואה מאפשרות את השיפור של הטכניקות הכירורגיות תוך כדי השגה של תוצאות טובות יותר בזמן קצר יותר ועם הרבה פחות אי נוחות למטופל.

הלייזר נמצא כבר בשימוש מזה יותר מעשור בתחומים כמו דרמטולוגיה ואוֹפְתַלְמוֹלוֹגְיָה (רפואת עיניים) עם תוצאות מצוינות, עד כדי כך שקשה לתאר טיפולים שמתמחים בתחומים אלו ללא השימוש בטכנולוגית הלייזר. לעומת זאת, רפואת שיניים בלייזר נמצאת עוד בחיתולים, אולם בשנים האחרונות יותר ויותר רופאי שיניים מנתבים את העבודה לכיוון מכשירי הלייזר בעיקר בכדי לשפר את איכות הטיפול יחד עם הפחתת האי נוחות של אחרי ההליך.

היישומים המעשיים של טיפולי שיניים בלייזר

השימוש בלייזר ברפואת שיניים משיג תוצאות יוצאות מהכלל בעיקר בבעיות ברקמות הרכות (רירית וחניכיים). טיפול שיניים בלייזר מונע הזרקה מטרידה של חומרי הרדמה וכן גם מצמצם את האפשרות לדלקות וזיהומים ולמטרדים שלאחר הניתוח היות ותהליך ההחלמה הופך להיות קצר הרבה יותר. בין היישומים העיקריים לטיפולים ברקמות הרכות ניתן למצוא:

טיפולי חניכיים בלייזר – מניקור של החניכיים כדי להגדיל את השיניים והסרת רקמות חניכיים בחיך, זהו יישום מצוין של טיפול שיניים בלייזר אצל מטופלים אשר סובלים משיניים קטנות במיוחד ומחניכיים גדולות מאוד. הטיפול מתאפשר בצורה בטיחותית עם מינימום אי נוחות שלאחר תההליך ועם תוצאות מיידיות לשיפור החיוך אצל המטופל.

הסרת כיבים בלייזר – הסרת כיבים או כיסי דם אשר גורמים לסבל ממושך במשך התקופה של ההחלמה.

ניקוז אבצסים דנטאליים – להוציא פציעות ברירית ולבצע מספר חיתוכים בחניכיים כדי לחשוף את השיניים.

טיפולי אורתודונטיה – בהסרת כיסים שעוזרים למטופל להחלים באופן מהיר וקל יותר במינימום אי נוחות וסיכונים של זיהום עתידי.

השתלות שיניים בלייזר – בהשתלות שיניים בלייזר מתבצע חיתוך בחניכיים ע״י לייזר המונע זיהומים ומקצר את תהליך ההחלמה.

הלבנת שיניים בלייזר – תהליך אסתטי, באמצעות הלייזר מתסיסים ג’ל המבוסס על חמצן נוזלי ומלבינים את השיניים בשעה אחת!

נקודה למחשבה

למרות שמייחסים לטיפולי הלייזר סגולות רבות, אין הוכחה חותכת שקובעת כי טיפולים בלייזר עדיפים על פני שיטות אחרות, ועדיין, אם אתם חושבים שטיפולי לייזר הם בשבילכם, תוכלו למצוא מומחים שמשתמשים במכשירי הלייזר כאן אצלנו.

טיפולי שיניים בלייזר שאלות ותשובות

ש. מה פירוש לייזר וכיצד הוא פועל?

ת. הלייזר הוא מגביר אור באמצעות פליטה מומרצת של קרינה. הלייזר הוא גל של אור או צבע אשר משוגר מתוך צינור רווי המאפשר לרכז מקור של אנרגיה. רוב האלמנטים היומיים והגזים ניתנים לשימוש כמו מוליכים של אור זה והם מאפשרים לייצר סוגים שונים של קרן לייזר, תלוי בסוג של אורך הגל אותו הם פולטים.

ש. כמה ותיק הוא הלייזר?

ת. היישום הראשוני של לייזר ברפואת שיניים וברפואה כללית היה בטיפול ברקמות רכות בלבד וזאת עוד בשנת 1968 כאשר השימוש היה בלייזר של תחמוצת פחמן והיה הראשון אשר התחיל בו השימוש. רק בשנת 1997 אישר ה- FDA האמריקאי את השימוש בלייזר הרביום (Yag – Laser) ואת השימוש בדיודת לייזר בענף רפואת השיניים.

ש. כיצד ״עובד״ טיפול שיניים בלייזר?

ת. הלייזר הוא כלי לניתוח על ידי כריתה תרמית, כלומר, תאי הרקמות קולטים כמויות גדולות של אנרגיה (חום) בצורה מהירה ביותר שגורמת למיקרו-פיצוצים, רמת הכריתה או החיתוך תלוי במידת ריכוז החום אשר משוגר ממכשיר הלייזר ומסוג מכשיר הלייזר איתו עושים שימוש.

ש. באיזה סוגים של לייזר משתמשים בטיפול שיניים?

ת. רפואת שיניים בלייזר משתמשת בשני סוגים עיקריים של לייזר, האחד הוא דיודת לייזר לרקמות רכות (לחניכיים ולרירית) ולייזר הרביום עם גבישי אלומיניום שאפשר להשתמש בו לרקמות רכות ולרקמות קשות (שיניים)

ש. מהם היישומים של קרן הלייזר בטיפול שניים?

ת. למרות שמשתמשים במכשירי לייזר באופן תדיר בתחומים אחרים ברפואה כמו בדרמטולוגיה ואוֹפְתַלְמוֹלוֹגְיָה, בתחום של רפואת השיניים הושגו תוצאות רצויות רק בשנים האחרונות וזאת כי ברוב המקרים חיתוך באמצעות קרן לייזר יכול להחליף את אזמל הניתוחים, אך מכשיר הלייזר עדיין אינו יכול להחליף את המכשיר הידני (מכונה ומקדחה) בהוצאת סתימות ובהכנת השן בצורה מושלמת.

ש. האם אפשר לכסות את כל השיניים, ולשקמן עם קרן לייזר?

ת. במפורש לא. טיפול שיניים בלייזר מאפשר את החלפתה של הידית (המכשיר או המקדחה) במכשיר הלייזר אך ורק במקרים של ריקבון או שיקומיי שיניים זעירים. עם לייזר לא ניתן לבצע חתכים עדינים ומדויקים בעזרתם מבצעים את רוב שיקומי השיניים כמו סתימות וכתרים ולכן, רק במקרים בו ישנם ריקבון קטן עם מאפיינים קליניים מסוימים אפשר לעבור טיפולי שיניים בלייזר.

ש. האם טיפול שיניים בלייזר מבוצע ללא הרדמה?

ת. לעיתים קרובות ניתן ליישם תהליכים אלו ללא שימוש בהרדמה. הכאב יכול להצטמצם על ידי הפחתת אורך הגל של הלייזר כאשר מתבצע התהליך. במקרים שבהם קיימת פגיעה משמעותית בעצב כמו בריקבון עמוק או טיפולים מסוימים ברקמות הרכות אזי רק לעיתים רחוקות ניתן יהיה לבצע את ההליך הזה ללא הרדמה.

ש. האם טוב יותר לבצע הלבנת שיניים בלייזר?

ת. למעשה עד היום לא קיימת מערכת הלבנת שיניים שנעשית כולה באמצעות קרן לייזר. ישנן מרפאות ורופאי שיניים אשר משתמשים באור לייזר כתוסף למערכות ההלבנה הקונבנציונאליים עם תאורת לד אשר מפעילים אותה לעיתים לבד וקוראים לה מערכת הלבנת שיניים בלייזר. למעשה מה שגורם להלבנת השיניים הם החומרים והתמיסות הכימיות ואור לד יותר מאשר אנרגית הלייזר.

ש. האם קיים טיפול שיניים בלייזר אשר מפחית כאבים שלאחר הניתוח ומשפר את ההחלמה של תהליכים כמו השתלות ודלקות?

ת. מרפאות שיניים רבות מנסות להעניק לאור הלייזר מספר אין ספור של תכונות ויישומים בטיפולי שיניים, רובם אגב ללא בסיס ותימוכין מדעי כלשהוא. במרפאות שיניים מסוימות משתמשים ב- IPL שבדרמטולוגיה כדי להגביר את ייצור הקולגן, וזה מאפשר עד נקודה מסוימת לשפר את ההחלמה של תהליכים דנטאליים מסוימים ולהוריד משמעותית כאב ואי נוחות. מכל מקום, החדירה של האור היא לא יותר מאשר מ״מ עד 2 מ״מ אך המחשבה כי הוא מסוגל לשפר תהליכים של החלמה בעצם ולרפא דלקות דנטאליות היא בלתי אפשרית באופן ביולוגי.

סתימה לבנה

הסתימות הלבנות התפתחו לאורך עשרות השנים והן מוצגות בצורות מגוונות בכדי לספק את הדרישות השונות של צורות המילוי. אמלגם הוא חומר מילוי שנמצא בשימוש מזה 150 שנים, מגרעותיו השונות בהן אסתטיקה ירודה ותכולת הכספית הרעילה שבתוכו גרמו לרופאים לחפש ולמצוא צורה אחרת של מילוי – סתימה לבנה. בסתימה לבנה משתמשים כבר יותר מ- 20 שנה.

המילוי הלבן מורכב ממרכיבים שונים והוא כולל פולימר אורגני בשם מטקריליט של ביספנול אגליסידיל (Bis-Gma) וחלקים לא אורגניים כמו קוורץ, זכוכית בורוסיליקט של לִיתְיוּם וסיליקט אלומיניום. החומר כפי שמעיד עליו שמו הוא לבן במבט וניתן להדבקה בצורה טובה ביותר לשן כאשר מדביקים אותו נכון. כדי לעמוד על טיבה של הסתימה הלבנה צריך להשוות אותה לסוגי מילוי אחרים כמו אמלגם, זהב, פורצלן וכד’ תוך הצגת יתרונות וחסרונות בעיקר מול האמלגם שהיה המילוי הנפוץ ביותר עד להופעת המילוי הלבן.

השימוש בסתימה לבנה בשיניים

סתימה לבנה היא חומר שיקומי שתפקידה להשיב תפקוד, שלמות ומורפולוגיה למבנה חסר של שן. מבנה שן חסר מופיע בגלל חורים, טראומה חיצונית או אפילו בצורה יזומה על ידי רופא שיניים כאשר הוא רוצה להכין את השן לסתימה.

ההתפתחות וההתחדשות בתחום הייתה ועודנה למצוא צבע המחקה את השן הטבעית באופן מושלם או צבע לבן בגוונים שונים המאפשר אסתטיקה ברמה גבוה לעומת הסתימות המסורתיות המתכתיות. בגלל שסתימה לבנה יכולה להיות מעורבבת ומורכבת, רופא מיומן יכול להתאים את הגוון המדויק של הצבע לשן של המטופל כך שלא ניתן יהיה ״לגלות את הסתימה״. סתימות אלו הן ללא מתכת וכאמור הן מורכבות מחומרים שונים.

ההמלצה שלנו

בגלל שסתימה לבנה יכולה להיות מעורבבת ומורכבת, רק רופא שיניים מיומן יוכל להתאים את הגוון המדויק של הסתימה לצבע השן של המטופל כך שלא ניתן יהיה ״לגלות את הסתימה״, התייעצו עם הרופאים שלנו, שיודעים לעשות את העבודה כמו שצריך!

הכנת השן וביצוע סתימה לבנה

מומלץ לנקות את משטחי השיניים שבהם רוצים לבצע את הטיפול ולהסיר פלאק במידת הצורך. את הצבע צריך לבחור מבין מספר גוונים כאשר השיניים לחות ובהתאם להוראות היצרן. יש להפריד את השיניים ע״י הנחת גומי מסביב לשן כדי שהעבודה תיעשה בהיקף השן ללא לחות או רטיבות, הלחות כידוע היא האויב הגדול ביותר של חומרי ההדבקה והקומפוזיט. הגומי ישמש גם כדי למרכז את אזור הטיפול. סתימה לבנה צריכה לשקם חלק מהשן החסרה כתוצאה מעששת, סחף או טראומה. לכן גם חשוב להסיר את רקמות השן שניזוקו או שאינן יציבות.

אם יש לכם סתימה קודמת צריך להסירה לחלוטין על מנת שיישאר המבנה הטבעי. את חומרי המילוי דוחסים בתהליך המכונה פולימריזציה (דחיסת מולקולות ״קטנות״ לשרשרות ארוכות שהופכות לפולימר). ככול שמבנה השן שלם יותר (שטח קירות השן בחיבור), ויותר קומפוזיט נמצא איתו במגע, השן תהיה חזקה ויציבה יותר. מדביקים את הדבק לפי הוראות היצרן ומסיימים את התהליך עם מילוי שכבות קומפוזיט תוך עיצוב הקווים כנגד המרקם הנגדי. משתמשים במנורה כדי להקשות את הסתימה, מוציאים את הגומי המבודד ומסתתים וממרקים את השן עד שזו משתלבת היטב בפה ולנוחיות המטופל.

מדוע סתימה לבנה?

סתימות לבנות בצבע השן נעשות בטיפול אחד, התהליך דומה לביצוע סתימת אמלגם פרט להקרנת אלומת אור חזקה שמקשה ומדביקה את הקומפוזיט לשן. רוב המטופלים בוחרים בסתימה לבנה שהיא כאמור אסתטית הרבה יותר.

מילוי מתכתי אינו נדבק למבנה השן אלא רק מונח בתוכה ומספק לה הגנה, אולם, במשך הזמן, השוליים נפתחים וגורמים לבקטריה לגלוש פנימה, גלישת הבקטריה גורמת להיווצרות של חור חדש מה שהוביל את החוקרים לגלות דרכים חדשות להדבקה חזקה של הסתימה לשן תוך כדי איטום טוב יותר לדופן השן לצד שיפורים אסתטיים למראה טבעי. סתימות לבנות מחזיקות מעמד בין 7 עד ל- 10 שנים, אולם מומלץ להגיע לבדיקות תקופתיות ולבחון את מצבן.

רגישות לאחר סתימה לבנה

סתימה לבנה עלולה לגרום לרגישות גם לאחר גמר הטיפול, מדובר ברגישות זמנית וטבעית שמתפוגגת לבד ובדרך כלל תוך מספר ימים בודדים. אחד מחומרי הסתימה המקובלים ביותר הוא הקומפוזיט, הקומפוזיט מוכנס לשן, מודבק ומוקשה ע״י מערכת הפולטת אור הלוגן.

ישנן שתי סיבות שעשויות לגרום לרגישות יתר, המכניזם של הפוטו-פולימריזציה שגורם לכיווץ נפח החומר ויוצר סטייה בדפנות השן או עקב לחץ שמועבר דרך קירות השן לעצב וגורם להיפר-רגישות. גורם נוסף שעשוי לגרום לרגישות מתרחש כאשר מסירים סתימת אמלגם מכסף המוחלפת בקומפוזיט, הרגישות מופיעה בגלל השוני הביו-מכני של החומרים.

יתרונות וחסרונות

אחד היתרונות הבולטים של הסתימה הלבנה הוא צבעה הלבן, כלומר, המילוי יהפוך לבלתי נראה כאשר מניחים אותו בתוך חלל השן (צבע הסתימה יתמזג לתוך צבע מבנה השן). בנוסף, צבעה הלבן ישמר כל זמן שהסתימה נמצאת על השן ולא ידהה, בניגוד לאמלגם שלו נטייה גבוהה לדהיית צבע ולמראה אסתטי לא מלבב. בנוסף, סתימה לבנה מחזקת את השן וכן ניתן להתאים את המילוי מבלי להוציא או לחורר אזור גדול יחסית של רקמות ממבנה השיניים שעלול להוביל לשבר או לשבבים בשן. פרט ליתרונות שהוזכרו, אפשר לעבד את משטח המילוי מיד לאחר שהוכנסה לתוך השן סתימה, בגלל שמרכיביה מתקשים כתגובה לאלומת האור המכוונת אליה במשך התהליך.

לצד היתרונות הרבים ניתן למנות חסרון בולט המודגם בחוזק חומרים בעייתי. בהשוואה לאמלגם, סתימה לבנה נחשבת ״לחלשה״, למרות שמדענים מפתחים חומרים שונים שמעלים את חוזק הסתימה הלבנה בהדרגתיות כך שחוזקה לא יהווה כנראה בעיה בעתיד. מחירה של סתימה לבנה יקר יותר מסתימת כסף ראשית בגלל החומר בו משתמשים וגם מפני שהיא מצריכה זמן הכנה וטיפול ממושך יותר. חסרון נוסף הוא כאשר לא משתמשים בכמות הנכונה של המילוי הלבן לסתימה ייחודית, אפשר לפגוע בקצות העצבים דבר שיגרום להגברת הרגישות בשיניים הסמוכות.

מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש

לצד טיפולי שיניים מתקדמים, וגישות חדשות לטיפולים קיימים, משתכלל גם המכשור בעזרתו מבצעים רופאי שיניים את כל ההליכים הדנטליים. אחד מהם הוא מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש, המאפשר טיפולי שורש מדויקים להפליא ובעלי אחוזי הצלחה מרשימים במיוחד.

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש הוא אחד הטיפולים הנפוצים אצל רופאי השיניים. מדובר בהליך לא פשוט, הנדרש כשהעששת חדרה את שכבות האמייל והדנטין (השכבות החיצוניות של השן) והגיעה עד למוך – הרקמה הפנימית שיש בה כלי דם ועצבים. החיידקים שנמצאים באמייל ובדנטין לא גורמים לכאבים, שכן בשכבות אלה אין עצבים, אך כשהם מגיעים למוך, הכאב הוא רב – וכבר אי אפשר לדחות את ההגעה לרופא השיניים.

בנוסף להעלמת הכאבים העזים, טיפול שורש הוא הכרחי שכן החיידקים עלולים להגיע מהמוך אל העצם עליה מונחות השיניים ולפגוע גם בה.

טיפול שורש מתבצע בהרדמה מקומית, ובמהלכו פותח רופא השיניים את השן הפגועה, מסלק ממנה את החיידקים ואת הרקמה הפגועה, מנקה ביסודיות את תעלות השורש (בין השאר הודות לתמונה המדויקת שמספק המיקרוסקופ הטיפולי) ואז סותם את השן בחומר מיוחד על מנת שחיידקים לא יוכלו לשוב למקום. בחלק מהמקרים מבצע רופא השיניים סתימה זמנית למשך מספר שבועות ורק לאחר מכן סתימה קבועה.

מהו מיקרוסקופ?

מיקרוסקופ הוא מכשיר המיועד להגדלת עצמים זעירים במידה ניכרת, כך שניתן יהיה לראותם בעין. מיקרוסקופ אלקטרוני, למשל, מסוגל להגדיל עצם עד פי מיליון מגודלו המקורי, כך שאין פלא כי הוא חולל מהפכה של ממש בעולם, אפשר תגליות חדשות רבות ומפעימות – ואף זיכה את ממציאו, פיזיקאי גרמני בשם ארנסט רוסקה, בפרס נובל לפיזיקה בשנת 1986 

למיקרוסקופ שימושים רבים במדע וברפואה, ובין כל המיקרוסקופים הרבים שבשימוש ישנו מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש

כיצד תורם מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש?

תרומתו של מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש היא רבה מאוד. בזכות המיקרוסקופ, שברוב מרפאות השיניים מקובע לתקרה או לאחד הקירות, ומתכוונן אל פיו של המטופל, יכול רופא השיניים לקבל  תמונת מצב מלאה ומדויקת להפליא של הנעשה בתעלות השורש, כולל הפריטים הזעירים ביותר.

מיקרוסקופ טיפולי לטיפולי שורש מאפשר גם טיפול במצבים מורכבים במיוחד, באחוזי הצלחה גבוהים בהרבה ביחס לעבר ולימים שבהם המיקרוסקופ עדיין לא היה בשימוש רופאי השיניים.

המיקרוסקופ הטיפולי לטיפולי שורש מחובר למסך ומעביר אליו מיידית את התמונות, ובמקרים סבוכים מתבצעת עבודת צוות כשליד המסך ניצב אסיסטנט ובהתאם למראה שעל המסך מספק מידע קריטי לרופא השיניים שמבצע את טיפול השורש עצמו.